Volvo začne prodávat auta přes internet

Volvo XC90

Volvo XC90 Zdroj: CTK

Švédská automobilka Volvo Car začne postupně prodávat svá auta přes internet a v této souvislosti zvýší také výdaje na digitální reklamu. Řekl to šéf prodeje automobilky Alain Visser. "V plánu je, aby všechny naše modely aut na všech trzích byly nabízeny digitálně," řekl Visser agentuře Reuters.

Automobilka ale v nejbližší době neplánuje zřídit distribuční síť bez autosalonů a dodávky aut koupených přes internet se i nadále budou uskutečňovat prostřednictvím sítě prodejců. Celkem má automobilka po celém světě 2000 obchodních zastoupení, z toho zhruba polovinu v Evropě.

Asi 80 procent zákazníků automobilky již nakupuje přes internet jiné zboží, dodal Visser. Průzkumy podle něj naznačují, že v budoucnosti to čeká i prodej samotných aut. Někteří analytici jsou však skeptičtí a upozorňují třeba na experimentální prodej hybridního vozu BMW i8 přes internet.

„BMW se o to pokusila v Německu, ale neměla velký objem prodeje. Lidé stále chtějí chodit do autosalónů,“ řekl analytik Exane BNP Paribas Stuart Pearson.

Prodeje přes internet příliš nefungují

Přímo přes internet se snaží prodávat jen málo automobilek. Výraznou výjimkou je Tesla Motor, kde prodej elektrických aut přes internet zastínil prodej v tradičních autosalonech. To ale způsobilo i konflikt s prodejci.

Automobilku Volvo ovládá čínská společnost Geely. V srpnu automobilka představila modernizovaný model crossoveru XC90, což je první automobil vyvinutý pod čínským majitelem, a zároveň zvýšila cíl prodeje.