VOP měl rekordní tržby, hlavně díky pandurům

Pandur pro českou armádu

Pandur pro českou armádu Zdroj: E15

Tržby šenovského Vojenského opravárenského podniku (VOP CZ) podle předběžných odhadů loni dosáhly 2,5 miliardy korun, což je nejvíce za posledních pět let. Zisk se odhaduje na asi 200 milionů korun. K rekordním tržbám podniku pomohl projekt Pandur.

Projekt letos v prvním čtvrtletí skončí a firma proto chce co nejvíce vyrábět pro civilní sektor. „Cíle pro letošek a příští rok jsou jasné: Maximálně navýšit objem civilní výroby. Loni jsme měli v rámci civilní výroby obrat 820 milionů korun, letos chceme růst na úroveň minimálně 920 milionů korun, abychom v civilní výrobě od roku 2014 měli miliardu ročně a dostali se až k 1,3 miliardy korun,“ uvedl obchodní ředitel Richard Kuběna. Hrubý zisk by mohl dosáhnout sta milionů korun.

Do civilního sektoru podle něj bude směřovat minimálně 80 procent práce. „Máme tady ambiciózní cíl, spustili jsme před časem vývoj vlastního civilního výrobku, který chceme letos uvést na trh. O co jde, to zatím neprozradíme, ale je to výrobek určený pro komunální sféru, technické služby,“ uvedl Kuběna.

Základ civilní výroby podniku tvoří z 90 procent díly stavebních strojů a manipulační techniky, jako jsou hydraulické a palivové nádrže, ramena a podvozky bagrů, lžíce a rámy bagrů nebo čelní nosiče vidlí vysokozdvižných vozíků. VOP CZ vyrábí také díly pro drtiče kamene, konstrukce pro vrtný průmysl pro těžbu a zpracování ropy. Zhruba 96 procent své produkce podnik vyváží.

Ředitel podniku Adolf Veřmiřovský uvedl, že s koncem projektu Pandur se podnik snaží směřovat vývoje do dalších komerčně využitelných oblastí v civilu i pro armádu. „Velké naděje vkládáme do našeho špičkového 3D scanneru podvozku vozidel. Toto řešení jsme již aplikovali do výrobku pro armádu - jde o mobilní kontrolní pracoviště vstupů, nicméně využitelný je i pro řadu civilních zákazníků,“ uvedl ředitel. Výrobek zajišťuje kontrolu lidí, jejich zavazadel a přijíždějících vozidel a současně sleduje okolní dění například na akcích se zvýšeným bezpečnostním rizikem.

V dubnu chce VOP CZ otevřít nové vývojové centrum. „To nám umožní rozšířit naše aktivity v oblastech nových strategických oborů, jako je robotika nebo elektronika,“ uvedl Veřmiřovský. Firma nabírá nové zaměstnance, technici, strojaři, svářeči nebo obsluha CNC strojů se ale podle kuběny hledají stále hůř.

Nyní podnik zaměstnává přibližně 700 lidí, zřejmě se ale nevyhne určitému snížení stavu. „Řádově půjde o maximálně několik desítek lidí. Ale určitě nebudeme propouštět kvalifikované lidi, bude se to týkat především obslužných profesí, nikoli zkušených a kvalifikovaných výrobních dělníků či konstruktérů. Ty budeme potřebovat pro naše nové vývojové pracoviště,“ uvedl Kuběna.

Podnik zatím podle něj nemá obdobnou zakázku, která by nahradila končící projekt Pandur. Několik zajímavých projektů ale má rozjednaných. „První čtvrtletí tohoto roku je na zakázky prozatím slabé, nicméně očekáváme oživení od konce března,“ uvedl obchodní ředitel.