Výkon čínských větrných parků překonává i jaderné elektrárny v USA

Větrný park v Číně

Větrný park v Číně Zdroj: CC BY-SA 2.5: Ismoon (talk); Wikimedia Commons

Číná investuje do rozvoje větrných elektráren, které jen v loňském roce meziročně vyprodukovaly o 16 procent více energie. S kapacitou 115 gigawattů tak jejich maximální výkon překonává i celkovou produkci všech amerických jaderných elektráren.

Větrná energie tak může zásobovat až 110 milionů domácností. Čínské preference tohoto druhu získávání elektřiny ještě vyniknou v porovnání s tamním objemem atomové energie, který činí 20 tisíc megawattů (gigawatt je přitom tisíc megawattů), podotýká institut Earth Policy.

Objem vyprodukované energie v Číně podle jednotlivých zdrojůObjem vyprodukované energie v Číně podle jednotlivých zdrojů | Earth Policy Institute

“Čína buduje největší přenosovou soustavu elektrické energie na světě. Propojí vzdálené, ale větrné provincie na severu a západě země s hustěji obydlenými oblastmi centrální a východní Číny. Zároveň vláda poskytuje subvence na další rozvoj elektráren v těch oblastech, kde vítr tak silně nefouká, aby i z nich bylo možné efektivně ziskávat energii,” uvádí Matthew Roney z Earth Policy institutu.

Loni v listopadu vláda slíbila, že do roku 2030 bude zhruba 20 procent veškeré vyrobené energie v zemi pocházet z nefosilních paliv. To je zhruba dvojnásobek současné úrovně - jen větrné elektrárny se loni na celkové výrobě elektřiny v podílely sedmi procenty.

Fatih Birol: Evropa se v energetice vydala riskantní cestou