Vyměna softwaru nestačí, půl milionu aut VW čekají v Německu větší úpravy

Měření emisí u vozu Volkswagen v USA

Měření emisí u vozu Volkswagen v USA Zdroj: ctk/AP

Více než půl milionu ze zhruba 2,4 milionu naftových automobilů koncernu Volkswagen, kterých se v Německu týká skandál kolem falšování testů emisí, bude potřebovat větší technické úpravy než pouhou výměnu softwaru. Podle německého ministerstva dopravy to vyplývá z údajů tamního úřadu pro motorová vozidla KBA. O podmínkách těchto hardwarových úprav by měla majitele příslušných 540 tisíc automobilů informovat sama společnost Volkswagen.

Ministerstvo již v polovině října uvedlo, že Volkswagen bude muset v Německu svolat k povinné opravě 2,4 milionu vozů, které jsou vybaveny softwarem umožňujícím falšování testů emisí.

Volkswagen v září přiznal, že tento software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Český ministr dopravy Dan Ťok minulý týden uvedl, že Česko pravděpodobně bude muset stejně jako Německo nařídit povinné prohlídky všech vozů koncernu Volkswagen vybavených softwarem pro falšování testů. První svolávací akce by se podle Ťoka mohla uskutečnit na jaře příštího roku, celkem bude nutné v Česku zkontrolovat na 150 tisíc aut.