Výroba autosedaček pro BMW zaměstná u Plzně 800 lidí

BMW řady 4 Cabrio

BMW řady 4 Cabrio Zdroj: BMW

Francouzský koncern Faurecia, šestý největší světový dodavatel pro automobilový průmysl, oficiálně otevřel u dálnice D5 poblíž Plzně nový závod na výrobu kompletních autosedaček, zejména pro automobily BMW. Nyní zaměstnává přes 400 lidí a do konce roku 2015 jich chce mít až osm stovek.

Výhodná geografická poloha závodu umožňuje dodávku sedaček a jejich namontování do vozů v závodech BMW v Lipsku a Řezně za 15 hodin. „Závod bude strategickým partnerem pro naše závody a plány,“ uvedl při dnešním otevření zástupce BMW.

Výstavbu továrny mezi obcemi zahájila developerská společnost Panattoni loni v listopadu. Dosud tam Faurecia zaměstnala 420 lidí.

„Do konce roku 2015 by se měl jejich počet zdvojnásobit. Celý provoz už je plně funkční, ale už teď připravujeme výrobní linku, která dá práci dalším lidem z Plzeňského kraje,“ uvedl ředitel podniku Faurecia Plzeň Vladimír Suchý. Firma sváží lidí do zaměstnání z okolních vesnic na obě směny.

„Nyní je nábor nových zaměstnanců pro příští rok,“ uvedla personální ředitelka Faurecie ČR Stanislava Plachá. Závod potřebuje specialisty a odborníky do výroby, kvality, logistiky a údržby.

Skupina Faurecia, která má kromě výroby autosedaček ještě tři divize, měla za rok 2012 tržby 17,4 miliardy eur (přes 440 miliard Kč). Působí v 34 zemích světa, kde má 320 výrobních závodů s 94 tisíc zaměstnanci a třiceti vývojovými centry. V ČR nyní pracuje v sedmi závodech 3200 lidí.