Výroba v maďarských železárnách Dunaferr stojí

Železárny Dunaferr

Železárny Dunaferr Zdroj: Dunaferr

Naším cílem je způsobit s co nejnižšími náklady co nejvyšší škody, shrnul cíl všeobecné stávky v železárnách Dunaferr ve městě Dunaújváros odborářsky boss Zoltán Borbély. Stávka začala ve středu odpoledne a zaměstnanci jsou dostatečně rozzlobení na to, aby v této formě protestu vytrvali. „Nemáme ve zvyku žertovat,“ varoval Borbély.

Dodal, že se odboráři nenechali uchlácholit vedením podniku, aby odložili začátek protestu, protože loni podobné žádosti podlehli a nebylo jim to nic platné. Naopak, firma zastavila výrobu ve válcovně a zavírá ji. Propustí 800 pracovníků a pravděpodobně tuto výrobu přeloží do Polska. Dokonce i během stávky údajně zasedlo vedení společnosti ISD Dunaferr v Polsku.

Na první pohled stojí za sporem mzdy – odbory žádají zvyšování o 5,2 procenta, zaměstnavatel nabízí nanejvýš 3,5 procenta. Šéf provozu Jevgenij Tanchilevič odrazuje odbory od protestu argumentem, že tak ohrožují budoucí rozvojové a modernizační investice. Management letos nechce vyplatit 13. a 14. plat a takto získaných 3,8 miliardy forintů (asi 330 milionů korun) míní věnovat na obnovu hutě číslo 1.

Stávka by však měla pokračovat až do chvíle, kdy se strany dohodnou. Na podporu své akce chtějí odbory začátkem příštího týdne zatarasit koleje, po kterých se z U krajiny dovážejí ocelové roury, a na příští středu se chystá velká demonstrace před ruskou ambasádou v Budapešti.

Jediná železárna-ocelárna v Maďarsku ISD Dunaferr je totiž v nepříliš průhledném rusko-ukrajinském vlastnictví. Problémy má už několik let, maďarský stát dokonce uvažoval o tom, že společnost odkoupí, nakonec však tento plán nevyšel.

Údajně hlavně kvůli tomu, že svůj podíl nechce prodat ruská Vněšekonombank. Podle údajů z podnikového registru dosáhla firma roku 2011 ztráty 20,4 miliardy forintů (asi 1,8 miliardy korun). Odboráři podezřívají vedení, že odkládá aktuální rekonstrukci se záměrem přestěhovat do polské Hutě Čenstochová možná i celou výrobu.

Nejasné pozadí Dunaferr

Podunajské železárny byly privatizovány za vlády Pétera Medgyessyho v letech 2002-2004. Až 80 procent akcií se podařilo prodat pouze za 444 milionů forintů konsorciu pod vedením ukrajinské společnosti Donbass v roce 2004. V pozadí se vlastnické vztahy měnily, stávaly se stále nepřehlednějšími. V Donbassu nejdřív získaly, posléze ztratily podíl ruské společnosti blízké Romanu Abramovičovi. Hovořilo se i o ukrajinském oligarchovi Sergejovi Tarutovi. Některé zdroje píší o tom, že v pozadí je ruská Vněšekonombank. Na stránkách společnosti je jako majoritní vlastník uvedena firma Steelhold Limited zaregistrovaná na Kypru.