Výrobce keramiky SEEIF Ceramic navýšil tržby i zisk

Jeden ze závodů společnosti SEEIF Ceramic

Jeden ze závodů společnosti SEEIF Ceramic Zdroj: Repro SEEIF

Výrobce technické keramiky SEEIF Ceramic z Rájce-Jestřebí na Blanensku loni zvýšil tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o dvě procenta na 701,6 milionu korun. Firma vydělala po zdanění 29 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy společnosti.

Firma chce do budoucna navyšovat výrobu žáruvzdorných materiálů do vysokopecních provozů, oceláren a sléváren. V tomto segmentu se plánuje dostat mezi světovou špičku. Naopak na okraji je produkce šamotových cihel a kamnářského šamotu, kterou postupně utlumuje.

Firma zavírá jeden provoz

Deník E15 nedávno uvedl, že SEEIF Ceramic uzavře do konce roku výrobu šamotu v severočeské Kadani. Zhruba 100 zaměstnanců tak musí řešit svou obživu. „Bohužel čelíme dlouhodobému trendu, kdy klesá spotřeba tradičního šamotu v těžkém průmyslu a jsou stále více využívány jiné modernější typy žáruvzdorných materiálů. Proto jsme nuceni postupně do konce roku 2015 ukončit výrobu šamotu v závodě Kadaň,“ citoval list generálního ředitele firmy Kamila Holendu.

Skupina loni investovala do modernizace svých závodů 73 milionů korun. SEEIF Ceramic vznikla v roce 2009 fúzí společností Moravské keramické závody, REFRAVIT GROUP, REFRAMO a KERAVIT. Loni pro skupinu pracovalo 576 lidí. SEEIF Ceramic vyrábí žáruvzdorné a šamotové produkty a keramické hmoty určené především pro ocelárny a slévárenské provozy. Sdružuje pět výrobních závodů. Dva jsou v sídle firmy a po jednom v Kadani, Svitavách a v Ostravě.