Výrobci chtějí změnit vyhlášku o masných výrobcích

Výroba Kosteleckých uzenin

Výroba Kosteleckých uzenin Zdroj: Euro Martin Pinkas

Výrobcům uzenin se nelíbí, jakým způsobem se šunky dělí do tříd podle kvality. Nyní o tom rozhoduje podíl čistých svalových bílkovin, který u standardní činí nejméně deset procent, u výběrové třináct a u šunky nejvyšší jakosti šestnáct procent. Uzenáři by však chtěli, aby o kvalitě rozhodoval obsah masa, který je v procentech výrazně vyšší a lidé si pod ním také dokážou něco představit.

Český svaz zpracovatelů masa se proto obrátil na ministerstvo zemědělství, aby v tomto smyslu upravilo vyhlášku o mase a masných výrobcích. Deníku E15 to řekl výkonný ředitel svazu Jan Katina. Ke změně má svaz několik důvodů. Mezi ně patří to, že stanovování podílu čistých svalových bílkovin je pro firmy i kontrolní státní orgány dražší než určování obsahu masa a je také méně přesné.

„Hlavním argumentem je ale to, že se v průběhu posledních let prokázalo, že i přes určitou osvětu spotřebitelé nerozumí pojmu čistá svalová bílkovina. Údaj v procentech vnímají jako údaj o obsahu masa a diví se, že v šunce nejvyšší jakosti je jen šestnáct procent masa,“ uvedl Katina. Ministerstvo zemědělství je připraveno o návrhu a změně vyhlášky jednat.

„Pro spotřebitele je důležitá zejména informace, zda je šunka nejvyšší jakosti, výběrová, nebo standardní. Technické, kvalitativní a technologické parametry budou zcela určitě předmětem následných diskuzí,“ řekl deníku E15 mluvčí úřadu Jan Žáček.

Jan Hanuš: Masný byznys bojuje o přežití, ustojí to jen velcí

Aleš Lenc: Čeští výrobci umí vysokou kvalitu, ale lidé tu na ni nemají peníze