Český svaz zpracovatelů masa se proto obrátil na ministerstvo zemědělství, aby v tomto smyslu upravilo vyhlášku o mase a masných výrobcích. Deníku E15 to řekl výkonný ředitel svazu Jan Katina. Ke změně má svaz několik důvodů. Mezi ně patří to, že stanovování podílu čistých svalových bílkovin je pro firmy i kontrolní státní orgány dražší než určování obsahu masa a je také méně přesné.
„Hlavním argumentem je ale to, že se v průběhu posledních let prokázalo, že i přes určitou osvětu spotřebitelé nerozumí pojmu čistá svalová bílkovina. Údaj v procentech vnímají jako údaj o obsahu masa a diví se, že v šunce nejvyšší jakosti je jen šestnáct procent masa,“ uvedl Katina. Ministerstvo zemědělství je připraveno o návrhu a změně vyhlášky jednat.
„Pro spotřebitele je důležitá zejména informace, zda je šunka nejvyšší jakosti, výběrová, nebo standardní. Technické, kvalitativní a technologické parametry budou zcela určitě předmětem následných diskuzí,“ řekl deníku E15 mluvčí úřadu Jan Žáček.
Jan Hanuš: Masný byznys bojuje o přežití, ustojí to jen velcí
Aleš Lenc: Čeští výrobci umí vysokou kvalitu, ale lidé tu na ni nemají peníze