Výrobu piva do Loun Heineken vracet nebude

Heineken

Heineken

Výroba se do někdejšího pivovaru Louny už zřejmě nevrátí. Tamější pivovar spadl v roce 2008 pod křídla koncernu Heineken, který o dva roky později výrobu zastavil kvůli špatnému stavu techniky a celosvětové hospodářské recesi. Ani po ní ale výrobu pravděpodobně obnovovat nebude. Původní lounské značky se vyrábějí ve Velkém Březně a jejich prodeje se příliš nezměnily, řekla mluvčí Heinekenu Kateřina Beute.

Pivovar přestal vyrábět na přelomu roku 2009 a 2010; nejdřív přestal stáčet lahvové pivo a o pár měsíců později ustala výroba úplně. Z pivovaru odešlo asi 60 zaměstnanců a výroba piva ve městě po více než 600 letech ustala. Podobně Heineken naložil i s pivovary v Kutné Hoře, Znojmě nebo ve slovenské Rimavské Sobotě.

Firma si stěhování spíše chválí; ušetřila desítky milionů korun, které by si vyžádaly opravy techniky. „Co se týká prodejů piva značky Louny, drží se na podobné úrovni jako před ukončením výroby. Je stále žádané zejména v tradičních regionech Lounska, Mostecka a Chomutovska,“ řekla Beute, výši prodejů ale nekonkretizovala.

Areál pivovaru zřejmě už definitivně zůstane poloprázdný. Heineken tam umístil jen distribuční centrum a sklad, které mají zhruba 30 zaměstnanců, kteří ročně distribuují zhruba 90 tisíc hektolitrů koncernových piv. Původní pivovar přitom vařil ještě v roce 2008 skoro třikrát tolik.