Vývoz elektřiny: nejvíc na jih

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Rakousko se loni stalo největším dovozcem české elektřiny a překonalo v tomto ohledu i mnohem větší Německo, které se navíc potýkalo s důsledky odstavování jaderných bloků. Česko exportovalo do Rakouska za celý minulý rok zhruba deset terawatthodin, vývoz do Německa činil 9,4 terawatthodiny. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila evropská asociace provozovatelů přenosových soustav Entso-e.

Právě Rakousko a Německo se tak nejvíce podílely na loňském českém rekordu – celkový vývoz české elektřiny přesáhl 27 terawatthodin a takzvaný čistý export po odečtení dovozu do Česka činil rekordních 17,04 terawatthodiny. Toto číslo už ve svých statistikách oficiálně potvrdil i Energetický regulační úřad.

Vývoz do Rakouska má pikantní nádech – do protiatomové země putuje proud ze státu, který provozuje jaderné elektrárny a hodlá stavět další. V Rakousku se už také delší dobu diskutuje o tom, jak import z českých atomových bloků zastavit.

I když se hlavním dovozcem české elektřiny stalo Rakousko, loňský český rekord souvisí především s odstavováním německých jaderných bloků. Způsoby, jakým čeští výrobci včetně tuzemské energetické jedničky ČEZ německou elektřinu nahrazují, jsou dva – buď přímo exportují do Německa, nebo vyvážejí do zemí, kam dříve tuto komoditu dodávali Němci. „Aby Německo zabránilo výpadkům proudu, musí importovat velké množství elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách ve Francii a České republice,“ napsal už dříve týdeník Der Spiegel.

Do rakouských přečerpávacích elektráren navíc přes české území nárazově putuje velké množství elektřiny ze severoněmeckých větrníků – když jim přeje počasí. Rakousko zároveň minulý rok čelilo nedostatku srážek, který snižoval výrobu v tamních klasických vodních elektrárnách. Elektřina, která do Rakouska přeteče z Česka, také může pokračovat dále na Balkán.

Podle údajů Entso-e vyvezlo Česko dalších zhruba osm terawatthodin na Slovensko. Polsko naopak v této statistice figuruje jako země, z níž Češi nejvíce dovážejí – více než osm terawatthodin. Přes Polsko se ovšem do Česka ve větrných dnech valí další část německých přetoků elektřiny.