Westinghouse chce do Bulharska. Začne jednat o stavbě reaktoru

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energie, ilustrační foto

Japonsko americká společnost Westinghouse je blízko stavbě jednoho jaderného bloku v bulharské elektrárně Kozloduj. Bulharská vláda souhlasila, že tamní energetická společnost Bulgarian Energy Holding EAD (BEH EAD) může zahájit exkluzivní jednání s Westinghousem a jeho japonskou matkou Toshibou.

Američané by měli Bulharům dodat jaderný reaktor AP 1000, který nabízejí také českému ČEZu v tendru na stavbu nových dvou bloků v Temelíně.

„Jsme rádi, že Bulharsko činí další kroky směrem k výstavbě sedmého bloku elektrárny Kozloduj,“ uvedl Danny Roderick, prezident a generální ředitel Westinghouse. „Volba našeho reaktoru tříapůlté generace AP1000 dává Bulharsku největší jistotu pro celou investici, znamená licencování dle evropských a globálních standardů a umožňuje moderní zrychlený způsob výstavby.“

Nový blok za osm miliard dolarů

Ministr energetiky Dragomir Stojnev tvrdí, že nadcházející jednání skoční do září 2014. Bulharský investor zaplatí 30 procent ceny nového bloku. Zbylých 70 procent zajistí Westinghouse a Toshiba od americké banky US Eximbank a japonské Bank for International Cooperation. Celkem by měl nový blok přijít Bulhary na 8 miliard dolarů.

Nynější rozhodnutí přichází poté, co minulá vláda zrušila stavbu jaderné elektrárny v Belene. Tu měl stavět ruský Rosatom. Její cena se odhadovala na 10 miliard dolarů.

Westinghouse opět řeší čerpadla pro Čínu