Westinghouse podá finální nabídku v tendru na dostavbu Temelína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Americko-japonská společnost Westinghouse v pátek předá energetické firmě ČEZ konečnou podobu technické části nabídky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Česko-ruské konsorcium MIR.1200 konsolidovanou nabídku podalo už v pátek 13. prosince.

Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky za několik set miliard korun vybrat letos na podzim. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014, nebo až v roce 2015.

Ředitel české pobočky Westinghouse Pavel Janík uvedl, že v rámci tendru zbývá jednání o obchodních podmínkách a o ceně. ČEZ tak může vybrat vítěze na začátku roku 2014 a nová vláda se k výběru může vyjádřit po svém zformování. Dvouletá platnost nabídek měla původně vypršet v polovině roku 2014. Mluvčí firmy ČEZ Ladislav Kříž upřesnil, že platnost nabídek vyprší až zhruba v polovině roku 2015.

„Protahovat tendr o další rok nepřinese užitek žádné ze stran, pro všechny to znamená jen další náklady,“ poznamenal Janík. Upozornil, že další odklady nebo dokonce zrušení tendru představují pro Českou republiku značné reputační riziko. Potenciální investoři totiž nemohou vnímat pozitivně, pokud se největší veřejný tendr v Evropě nedotáhne do konce. Proces trvá již čtyři roky a každou ze zúčastněných stran stál miliony eur, dodal.

Westinghouse: Státní energetickou koncepci nepotřebujeme

Podle Westinghouse nemusí být před uzavřením tendru schválena Státní energetická koncepce. Tendr je nezávislý proces plně pod kontrolou ČEZ. Rychlý výběr vítěze tendru má tu výhodu, že se díky tomu ČEZ dozví konečnou cenu. Na základě toho bude tedy vědět, jak velkou podporu pro Temelín potřebuje.

Další odklady omezují příležitosti pro český jaderný průmysl na zahraničních trzích, uvedla firma Westinghouse. „Díky výběru vítěze se ČEZ dozví konečnou cenu a tedy i to, jak velkou podporu pro Temelín potřebuje. Dokončení tendru je tak důležitou podmínkou pro schválení systému garantovaných cen,“ uvedl Janík.

Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva. ČEZ loni v říjnu rozhodl o jejím vyřazení z tendru s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil.

Krajský soud v Brně v říjnu na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle něhož ČEZ nemůže uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise. V listopadu požádala Českou republiku o dodatečné informace týkající se výběrového řízení na dostavbu Temelína a vyřazení Arevy z tendru.

ČEZ vybere dodavatele nových bloků pro Temelín nejdříve za rok