Westinghouse postaví v Anglii tři jaderné reaktory, stejné nabízí i Temelínu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Na severozápadě Anglie vyrostou tři reaktory od americké firmy Westinghouse s celkovou kapacitu 3,4 GW. První má být zprovozněn v roce 2024. Vyplynulo to z dohody, podle níž japonská Toshiba, která Westinghouse ovládá, koupí 60procentní podíl v projektu výstavby jaderné elektrárny Moorside britské firmy NuGeneration (NuGen).

Padesát procent NuGen získala Toshiba již v prosinci od španělské firmy Iberdrola, deset procent koupí od francouzské společnosti GDF Suez.

Westinghouse a Toshiba vybudují novou britskou elektrárnu v partnerství právě s firmou GDF Suez. Využijí pro ni stejný typ reaktorů AP1000, který nabízejí i pro jihočeský Temelín, o jehož dostavbu se Westinghouse uchází. Celý projekt Moorside by měl zajišťovat zhruba sedm procent z předpokládané energetické potřeby Velké Británie.

„Jedná se o další příklad, kterým Toshiba a Westinghouse dokládají svůj pevný závazek rozvíjet globální jaderný průmysl a pomáhat jednotlivým zemím a regionům plnit cíle v oblasti omezování uhlíkových emisí,“ poznamenal prezident a generální ředitel Westinghouse Danny Roderick.

Temelínský tendr
V Česku se Westinghouse uchází o výstavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín a nabízí stejný reaktor AP1000, který postaví v Británii. V tendru soupeří s česko-ruským Konsorciem MIR.1200. Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, společnost ČEZ provozující Temelín ji ale předloni v říjnu z tendru vyřadila s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Westinghouse zároveň uvedl, že díky výstavbě nových bloků vzniknou v příštích deseti letech tisíce pracovních míst. Dohoda by měla také podpořit rozvoj místní i celostátní ekonomiky, značnou část projektu totiž mohou zajišťovat britské firmy.

Palivo pro nové reaktory bude dodávat závod Westinghouse Springfields, licencovaný výrobce paliva nacházející se poblíž Prestonu v severozápadní Anglii.

Westinghouse již loni v prosinci zahájil exkluzivní jednání o výstavbě AP1000 s bulharskou státní společností Bulgaria Energy Holding.