Westinghouse v Česku bude řídit bývalý manažer ČEZ Pavel Janík

Soupeři v boji o temelínskou zakázku

Soupeři v boji o temelínskou zakázku Zdroj: E15

Zastoupení společnosti Westinghouse v Česku má nového výkonného ředitele. Stal se jím Pavel Janík, který před nástupem do Westinghouse působil jako předseda představenstva společnosti ČEZ Bohunice. Předtím pracoval pro ČEZ jako projektový manažer v oblasti fúzí a akvizic.

Americko-japonská firma, která se uchází o dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, dosud v Česku neměla člověka pověřeného vyjednáváním o Temelínu a dojednáváním spolupráce s českými firmami. Francouzská Areva, kterou ČEZ z tendru vyřadil, má pobočku v Praze už několik let, které šéfuje Francouz Thomas Epron.

Rosatom, který se o temelínskou zakázku uchází v konsorciu s českou společnosti Škoda JS, zřídil vlastní zastoupení v Česku loni. Vede ho Zdeněk Šíma, který v letech 2009 až 2011 pracoval pro ČEZ jako manažer obchodního řízení nových jaderných projektů.

Pavel Janík povede veškeré aktivity Westinghouse v Česku a v nově vytvořené pozici bude zároveň prezidentem společnosti Westinghouse Czech Republic. Na starost bude mít vztahy se všemi zainteresovanými subjekty a bude se podílet na veškerých obchodních jednáních včetně tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Informaci o jmenování zveřejnil Westinghouse na svém twitterovém účtu.

Výběrové řízení na dostavbu Temelína je nyní ve fázi vyjednávání obou dodavatelů s ČEZ o vylepšení nabídek. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš se v minulosti nechal slyšet, že Westinghouse i Rosatom by měli přijít s lepšími nabídkami. Podle původního harmonogramu by vítěz tendru měl být znám v září. Do konce roku by ČEZ měl podepsat s vítězem smlouvu. Začínají se nicméně objevovat spekulace, že dostavba Temelína by mohla být odložena.