Westinghouse získal zakázku ve Španělsku. Pomáhá demontovat jaderný reaktor

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: westinghousenuclear.com

Společnost Westinghouse Electric Company získala od španělské agentury Enresa zakázku na demontáž hlavy reaktoru a reaktorové nádoby v jaderné elektrárně José Cabrera. Jedná se o první zakázku na demontáž reaktoru Westinghouse ve Španělsku a o historicky druhou v Evropě. Projekt byl zahájen letos v červnu a bude trvat přibližně dva roky.

Vedle demontáže zahrnuje smlouva s agenturou Enresa (Empresa Nacional de Residuos Radiactivos) také související projekční studie, plán na odpojení obou částí a jejich transport do bazénu s vyhořelým palivem, kde dojde k jejich mechanickému rozřezání. Pro tento úkol využije společnost, jež je součástí skupiny Toshiba Corporation práce dvou hlavních subdodavatelů Monlain a VSL.

„Jsme rádi, že si nás Enresa vybrala k dokončení demontážních a vyřazovacích prací na tomto reaktoru,“ uvedl Javier González, viceprezident Westinghouse a výkonný ředitel firmy pro jižní Evropu. „S agenturou úzce spolupracujeme od jejího vzniku v roce 1984 a naše spolupráce se zintenzivnila od července 2010, kdy jsme získali kontrakt na demontáž vnitřních částí reaktoru,“ dodal.

Expert na demontáž

Jaderná elektrárna José Cabrera, někdy nazývaná Zorita, je vybavena tlakovodním reaktorem Westinghouse o výkonu 142 MWe a provozuje ji společnost Gas Natural Fenosa. K jejímu zavření došlo v dubnu 2006 po 38 letech fungování. V lednu 2010 převedla Gas Natural Fenosa vlastnictví elektrárny na agenturu Enresa. Ta byla zřízena v roce 1984 španělským parlamentem jako neziskový státní subjekt odpovědný za bezpečnou správu, skladování a likvidaci radioaktivních odpadů vyprodukovaných ve Španělsku. Enresa také odpovídá za demontáž jaderných elektráren po uplynutí jejich životnosti a za rekultivaci životního prostředí ve starých uranových dolech a zařízeních.

První evropskou zakázku na demontáž reaktorové nádoby získal Westinghouse v prosinci 2009 od společnosti EdF. Tehdy se jednalo o francouzský reaktor Chooz A, který byl odstaven v roce 1991 po 24 letech provozu. Má jít o první tlakovodní reaktor ve Francii, který bude plně demontován.

Tato zakázka, stejně jako nedávný kontrakt na inženýrské služby pro španělské úložiště radioaktivního odpadu El Cabril, anebo projekt skladu odpadu v bulharském Kozloduji favorizují podle odborníků Westinghouse v oblasti vyřazování a demontáže jaderných zařízení a nakládání s jaderným odpadem.