Z investice do NWR zbyly jen drobné. Akcie za šest let padly o 98,5 procenta

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Oznámení NWR o úpravě parametrů restrukturalizace kapitálu ocenili investoři více než pětadvacetiprocentním propadem akcií titulu na pražské burze. Hodnota NWR tak po oznámení neúspěšného jednání s věřiteli klesla pod 1,8 miliardy korun, tedy na méně než desetinu celkového zadlužení firmy. „Z pohledu akcionářů vyznívají nové informace negativně, jelikož se NWR zatím nedohodlo s věřiteli, a riziko bankrotu tak stále přetrvává,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patria Directu.

Dalším krokem se tak přiblížila ke krachu firma, která vstupovala v květnu roku 2008 na pražskou burzu v rámci historicky největší primární emise s cenovkou 425 korun za akcii. Spolu s propadem uhlí na světových trzích během globální hospodářské krize čekaly na investory přes občasné temperamentní výkyvy akcie jen ztráty. Kdo před šesti lety koupil akcie NWR, musí nyní oplakat ztrátu 98,5 procenta své startovní investice.

Restrukturalizací se NWR zoufale snaží vysedět nízké ceny uhlí na trzích. Zatímco ještě v roce 2011 prodávala firma tunu koksovatelného uhlí za 182 eur, letos za ni dostane sotva polovic. Uhlí letos stále zlevňuje, zejména kvůli omezené poptávce po energiích v celé Evropě způsobené mírnými teplotami a globálním nadbytkem dodávek uhlí. Zachránit firmu přitom nemusí ani případné zvýšení cen uhlí o desítky procent. „NWR potřebuje asi dvacetiprocentní nárůst cen uhlí, aby se dostalo na neutrální cash flow,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny.

nwrnwr | Marek Schawrzmannvývoj akcií NWR od vstupu na pražskou burzu

Nízké ceny uhlí stály i za plánovaným uzavřením ztrátového dolu Paskov, nakonec se ale NWR rozhodlo po přislíbení finanční podpory českou vládou těžbu prodloužit až do roku 2017. Další zapojení státu, tentokrát do případného prodeje OKD, by přivítaly hornické odbory. „Byl bych rád, kdyby se do toho vložil stát,“ vzkázal jejich šéf Jaromír Pytlík. Jeho slova už stačil vyslyšet ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, setkání zástupců NWR a OKD plánuje už na příští týden.