Z pouštní metropole v zelenou oázu. Dubaj investuje do obnovitelných zdrojů

Solární park v Dubaji

Solární park v Dubaji Zdroj: Repro DEWA

Dubaj, centrum byznysu Spojených arabských emirátů, přijalo novou strategii rozvoje, která klade důraz na zelenou energii. Do roku 2050 by měla pouštní metropole využívat především obnovitelné zdroje. Město investuje na 27 miliard dolarů.

Program pojmenovaný Clean Energy Strategy 2050 stanovuje tři fáze přeměny města na zelenou metropoli, jak informuje web TheNational.ae. Do roku 2020 by měla Dubaj získávat sedm procent energie z obnovitelných zdrojů. O deset let později už z 25 procent. V roce 2050 by mělo být 75 procent energie z obnovitelných zdrojů.

„Naším cílem je, aby se Dubaj stala městem s nejnižší ekologickou stopou na světě,“ prohlásil ve této souvislosti šejk Mohammed ibn Rašíd al-Matkúm. Dubaj má nemalé ambice vzhledem k faktu, že v současné době získává 95 procent energie ze zemního plynu.

V rámci oznámené agendy se plánuje také výstavba solárního parku o výkonu 5000 megawattů. Ten by měl být součástí chystané zelené zóny v Dubaji (tzv. Dubai Green Zone), která se má stát mimo jiné centrem výzkumných a vývojových středisek a nově příchozích či vznikajících „zelených“ firem.

Zatímco jiné země v rámci přechodu na zelenou energetiku řeší finance, Dubaj má prostředky zajištěny. Zelený fond města má nastřádáno obřích 100 miliard dirhamů (27 miliard dolarů).