Zachránit Pilsen Steel chce i ruská OMZ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ruská společnost OMZ Group má zájem o koupi společnosti Pilsen Steel. Plzeňská firma je aktuálně v úpadku. Informaci potvrdil serveru E15.cz zdroj blízký vedení ruské firmy. Dle něj chce koncern nejprve poskytnout předluženému Pilsen Steel finanční prostředky na základní provoz a poté odkoupit sto procentní podíl ve firmě. Žádná konkrétní nabídka ale zatím předložena nebyla. „OMZ spíš sonduje aktuální situaci,“ uvedl zdroj.

OMZ přitom Pilsen Steel vlastnila do srpna roku 2010, kdy ji prodala ruskému byznysmenovy Igoru Šamisovy. Pod jeho vládou se ale plzeňskému podniku, který zaměstnává necelou tisícovku lidí příliš nedařilo. Soud v září poslal firmu do úpadku, především proto, že nezvládala splácet svůj zhruba miliardový dluh.

OMZ ale není jediným zájemcem o ovládnutí plzeňských oceláren. Mnohem konkrétnější nabídku již před několika dny předložila společnost KKCG, kterou vlastní Karel Komárek mladší. Firma oznámila, že je připravena Pilsen Steel poskytnout na provozní financován do dvou týdnů přes sto milionů korun a dalších 250 milionů korun do konce letošního roku. Zatím je to jediná konkrétní nabídka, která je na stole.

Vedení Pilsen Steel aktuálně jedná s věřiteli podniku. Především pak s tzv. zajištěným věřitelem, bankou HSBC. Tedy zda má finanční ústav zájem poskytnout plzeňskému podniku potřebné provozní financování. Dle dosavadních jednání ale HSBC nebude mít o tuto možnost pravděpodobně zájem. V okamžiku, kdy banka takovou možnost odmítne, požádá vedení společnosti její věřitelský výbor o souhlas s uzavřením smlouvy o provozním financování se skupinou KKCG. Tedy v případě, že se na stole neobjeví jiná, výhodnější nabídka.

Situaci v podniku dle informací E15.cz sondují krom OMZ i další podniky. Ty se rekrutují převážně ze společností, které se o koupi Pilsen Steel ucházely již v roce 2010. Tehdejší ruský majitel tehdy rokoval mimo jiné i se zájemci podniků z Indie a Španělska a nadnárodními investičními skupinami.

EuroEuro | E15