Žádná minimální mzda. Lidé v Nestlé vždy pokryjí své životní náklady

Nestlé

Nestlé Zdroj: Profimedia.cz

Švýcarský potravinářský koncern Nestlé se rozhodl přijít s netradičním řešením odpovídající mzdy. Zavázal se, že svým zaměstnancům bude vyplácet vždy takovou mzdu, která pokryje jejich životní náklady.

Na dostačující platy není vždy nutná regulace státu. Rozhodně ne ve Velké Británii a firmě Nestlé. Švýcarský nadnárodní koncern rozhodl vyplácet mzdu na úrovni takzvaného životního minima (tedy tolik peněz k zaplacení všech životních nákladů) všem svým osmi tisícům zaměstnancům. Na novinku upozornil tento týden deník The Guardian.

„Vidíme v tom možnost pozitivně ovlivnit další podniky v našem sektoru,“ komentovala výkonná šéfka Nestlé pro Velkou Británii a Irsko Fiona Kendrick na BBC.

Životní minimum je vyšší než minimální mzda

Takzvaná „dostatečná minimální mzda“ je v případě Nestlé stanovena tak, aby každý zaměstnanec byl schopný pokrýt z platu všechny své minimální životní náklady. A to ovšem za podmínky, že na bydlení nebude použito více než 30 procent z celkové částky.

Životní náklady (včetně výdajů na bydlení, jídlo, daně, zdravotní péči) se v různých částech Velké Británie liší. Částka je nyní stanovena na 8,80 liber na hodinu v Londýně a na 7,65 libry ve zbytku země. Celostátní minimální mzda je přitom 6,31 liber na hodinu pro pracovníky starší 21 let a pro mladší 5,03 liber.

Nadace Living Wage Foundation, která mzdu na hranici minimálních životních nákladů prosazuje dlouhodobě, považuje krok Nestlé za důležitý milník, který by mohl inspirovat další firmy.