Zájem o automobily klesá. V Česku se prodej propadl o osm procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Slabší rok letos prožívají prodejci automobilů. Zájem o ně v ČR klesl téměř o desetinu. Propad mají snížit zlepšené podzimní prodeje a příští rok očekávají prodejci oživení.

Prodej osobních aut v ČR klesl za tři čtvrtletí o osm procent na 120 154 vozů. Za osm měsíců byl ještě pokles desetiprocentní. Prodejům pomohlo září, kdy odbyt o zhruba šest procent vzrostl. Oznámili to dnes zástupci Svazu dovozců automobilů.

Nejprodávanější značkou byla Škoda, i když její odbyt poklesl kvůli náběhu výroby na začátku roku o téměř deset procent na 36 254 aut. V září se jí ale i přes srovnávací kampaň konkurenční značky Hyundai dařilo a její podíl se vrátil nad 30 procent. Škoda i Hyundai zvýšily v září prodeje kolem 20 procent. Celkově Hyundai skončila s odstupem druhá, když zvýšila prodej o necelé jedno procento na 11 792 vozů, třetímu Volkswagenu naopak prodej zhruba o půl procenta klesl na 10 952 automobilů.

Nejprodávanější byly vozy nižší střední třídy s podílem přes 24 procent. Vedoucí model byla Škoda Octavia s 12 611 prodanými kusy, následovala Škoda Fabia se 7570 vozy a třetí byl Rapid s 6008 prodanými automobily. Za celý letošní rok očekává Svaz dovozců automobilů pokles, i když podzim by měl být prodejně lepší než minulý rok. Podle Jana Malého z PwC důvěra domácností mírně roste a ekonomika se dostává z recese. „Za celý rok očekáváme pokles mezi pěti a deseti procenty, příští rok pak růst o pět až deset procent,“ uvedl. Mírný propad zaznamenal i prodej lehkých užitkových aut. Nejprodávanější byl Fiat před Volkswagenem a Fordem.

Roste zájem o motocykly

Prodej motocyklů letos vzrostl o devět procent na patnáct tisíc strojů. Proti loňsku se snížil podíl motocyklů do 50 ccm z 23 na 11 procent, naopak kategorie do 125 ccm díky možnosti řídit tyto stroje jen s oprávněním na auto vzrostla z 20,5 na 46 procent. Oživení je patrné i v kategorii nákladních aut a autobusů. Kategorie nákladních aut zaznamenala růst o šest procent na 5571 vozů. Nejvíce prodal DAF, následuje Mercedes a MAN. Odbyt nových autobusů se zvýšil o téměř devět procent na 585 strojů. Vede domácí značka SOR se 185 prodanými vozidly, následuje Mercedes-Benz a Irisbus.