Zájem o cigarety klesá. Philip Morris vyplatí menší dividendu než loni

cigarety

cigarety Zdroj: pmi.com

V Česku se loni prodalo opět méně cigaret. Z dlouhodobého hlediska se vývoj na českém trhu podobá situaci v ostatních zemích, kde činí pokles dvě až tři procenta ročně.

Společnost Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 900 korun. Je to o 20 korun méně než loni. Rozhodla o tom dnešní řádná valná hromada. Firmě loni klesl čistý konsolidovaný zisk o 3,9 procenta na 2,44 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH naopak meziročně vzrostly o 6,6 procenta na 12,96 miliardy korun.

Společnost zvýšila obrat zejména díky příznivému vývoji cen v Česku a na Slovensku, vývoji měnového kurzu a vyššímu objemu vývozu o 23,7 procenta. Tento nárůst byl částečně eliminován nižším objemem prodejů a mírou zastoupení jednotlivých značek na trhu v Česku a na Slovensku.

Vývoj ceny akcií Philip Morris ČR na pražské burze

Graf 26. 4. 2013.Graf 26. 4. 2013. | nosek.mn@gmail.com

„V roce 2012 celkový trh cigaret poklesl o 2,8 procenta v porovnání s předchozím rokem,“ upozornil na jednání akcionářů předseda představenstva András Tövisi. Z dlouhodobého hlediska se podle něj vývoj na českém trhu podobá situaci v ostatních zemích, kde činí pokles o dvě až tři procenta ročně.

Philip Morris ČR je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1200 zaměstnanců napříč ČR. Firma provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v ČR.