Zájemce o Temelín, francouzská Areva, zřejmě oznámí velké ztráty

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Britannica.com

Účastník temelínského tendru, francouzský státní podnik Areva, je ve ztrátě. V rozhlasovém rozhovoru to oznámil francouzský ministr průmyslu Eric Besson. „Mohu potvrdit, že Areva oznámí ztrátu. S největší pravděpodobností bude vysoká,“ dodal. Finanční situaci Arevy významně oslabila rostoucí nedůvěra vůči jaderné energetice po březnové havárii v japonské Fukušimě.

Ministr Besson k výši ztráty Arevy neuvedl podrobnosti. Podle serveru stanice BBC se očekává, že společnost bude muset odepsat hodnotu svých aktiv o více než miliardu eur.

Nový šéf Arevy Luc Oursel má vbrzku investorům sdělit, jak se skupina postaví k situaci, kdy se Švýcarsko, Itálie a Německo od jaderné energetiky odklánějí.

Areva čelila problémům ještě před fukušimským zlomem. Odložen byl projekt jaderné elektrárny ve finském Olkiluotu, pod očekáváním jsou také výsledky těžby v uranových dolech, které firma koupila v roce 2007.

Růžové vyhlídky nemá jaderná energetika ani v samotné Francii. Atomové elektrárny sice v současnosti dodávají 80 procent energie v zemi, prezidentský kandidát socialistů ale už například uvedl, že v případě zvolení zavře skoro polovinu nukleárních reaktorů v zemi.

Právě temelínská zakázka nejméně za dvě stě miliard korun by pro Arevu mohla znamenat významnou vzpruhu. Soupeří o ní s americkým Westinghousem a česko-ruským konsorciem Škoda JS – Rosatom. Nabídku Arevy silně podporují i politici z Paříže.

Akcie Arevy letos klesly o 42,6 procenta, v posledních třech měsících se výrazně neměnily.