Zakázka za 1,7 miliardy. Plzeňská Škoda dodá do Rigy další tramvaje

Tramvaj ForCity Alfa od Škody Transportation v lotyšské Rize

Tramvaj ForCity Alfa od Škody Transportation v lotyšské Rize Zdroj: Anna Vackova/E15

Škoda Transportation dodá do lotyšské Rigy 20 tramvají. Jde o kontrakt za 62,6 milionu eur (zhruba 1,7 miliardy korun). Podnik zajistil výhodné financování od lotyšských bank se splatností 15 let od dodání první tramvaje. V lotyšsské metropoli už je v provozu 26 tramvají, které Škodovka dodala v minulých letech. Všechny nové vozy budou v Rize do konce září příštího roku.

Plzeňské strojírny dodají do Rigy 15 tříčlánkových tramvají ForCity Alfa 15T RIGA 2 a pět čtyřčlánkových tramvají For City Alfa 15T RIGA 2A. Kratší vůz pojme 258 stojících a 60 sedících cestujících a prodloužená varianta se čtyřmi články 353 stojících a 79 sedících.

„Vozový park dopravního podniku hlavního města Lotyšska zahrnuje kolem 190 tramvají, které obsluhují devět linek napříč městem. Většina jich byla vyrobená převážně v bývalém Československu, a proto nás těší, že na tuto tradici úspěšně navazujeme,“ uvedl oblastní obchodní ředitel Vladislav Kozák. Do Rigy navíc dodává dceřiná firma Škoda Electric nové trolejbusy z rámcového kontraktu až na 125 vozů.

Širší než v Praze

Vozidla pro Rigu budou stoprocentně nízkopodlažní s rozchodem 1524 milimetrů, tedy širší než v Praze, a plně klimatizované. Vnější design je v modrobílém provedení, typickým pro místní dopravní podnik. Mají pohon optimalizovaný na rovinatý charakter města, výtah umožňující nakládku invalidního vozíku, systém počítání pasažérů, automat na prodej několika druhů jízdenek a informační systém. Jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, protože jedním z požadavků zákazníka bylo provozovat vozy při teplotách plus 40 až minus 40 stupňů Celsia.

Škoda Transportation dodala už v letech 2010 a 2011 celkem 20 tříčlánkových tramvají ForCity za 1,3 miliardy Kč. O rok později tam vyvezla šest čtyřicetimetrových tramvají pro více než 430 cestujících, což byl nejdelší vůz vyrobený v Česku.

Zahraniční poptávka

Kromě nové dodávky pro Rigu jsou podle generálního ředitele strojírenské skupiny Tomáše Ignačáka dalšími nedávnými úspěchy také opce na 30 tramvají pro Bratislavu a 20 vozů pro Brno.

O české tramvaje je podle Ignačáka velký zájem hlavně v cizině, což dokládá více než 100 tramvají ForCity, které skupina v minulých letech vyvezla například do maďarského Miskolce (Miškovce) nebo do tureckého města Konya. První tramvaj ForCity Artic s logem Škoda vyjela nedávno do provozu také v Helsinkách.

Skupina Škoda Transportation loni vyrobila 92 tramvají, což je srovnatelné s předloňskem. Dále prodala 280 trolejbusů, téměř stejně jako o rok dříve. Tramvaje s trolejbusy a jejich výzbroje loni tvořily polovinu tržeb skupiny, které v minulém roce přesáhly 17 miliard korun, což bylo meziročně o šest procent více.