Zaměstnáme stovky nových lidí, slíbil ústecký Bühler při Zemanově návštěvě

Zeman při návštěvě firmy

Zeman při návštěvě firmy Zdroj: CTK

Společnost Bühler CZ ze Žamberku na Orlickoústecku chce vybudovat nové výrobní haly a přijmout několik set zaměstnanců. Firma během dvou a půl roku proměnila výrobní program a z textilních strojů se specializovala na potravinářské linky, které pak v provozech vyrábějí čokoládu či těstoviny. Informace dnes zazněly při návštěvě prezidenta Miloše Zemana ve firmě.

Podnik, který zaměstnává okolo 400 lidí, už loni otevřel novou halu, což způsobilo ztrátové hospodaření a to ne poprvé. Podnik vykázal záporný výsledek 13 milionů korun při tržbách přes jednu miliardu korun. Předloni tržby podniku činily 790 milionů korun při ztrátě 12 milionů korun.

Společnost si uvědomuje, že nábor nových lidí bude obtížný, technicky vzdělaných pracovníků je v celé republice nedostatek. Proto firma provozuje vlastní tréninkové centrum pro budoucí zaměstnance. Pomáhala také založit obor obráběč kovů na Střední škole obchodu a řemesel Žamberk. Studenti mohou získat stipendium až čtyři tisíce korun, praxi absolvují ve firmě a zároveň tam mohou po studiu získat místo.

Průměrná mzda v podniku je 24 tisíc korun, což je aktuálně asi o 700 korun více, než byla průměrná mzda v druhém čtvrtletí v Pardubickém kraji. Prezident Zeman podotkl, že díky investicím a snahám firem získávat nové zaměstnance doufá, že porostou mzdy nejen ve společnosti Bühler CZ.

Robot s cigaretou

Zeman dnes obdržel od firmy malého černožlutého robota s jedním ramenem, kterého sestrojili tamní zaměstnanci. Robot může uchopit malé předměty. Jako ukázku prezidentovi podal cigaretu. „Myslel jsem, že je to nekuřák, pak se dal přesvědčit,“ žertoval prezident.

Závod v Žamberku vlastní firma Bühler AG ze Švýcarska. Koupila jej od společnosti Rieter CZ před třemi lety. Exportuje i dodává na domácí trh komponenty do strojů na výrobu těstovin, čokolády nebo krmiva pro domácí zvířata.