Zaměstnanci krachujících Pilsen Steel dostali zpět další část mzdy

Pilsen Steel

Pilsen Steel Zdroj: ČTK

Pilsen Steel
Pilsen Steel
3
Fotogalerie

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel, jejichž ruští majitelé na firmu před dvěma měsíci podali návrh na insolvenci, vyplatily svým více než 600 zaměstnancům druhou část mzdy. Momentálně tak mají pokryté zhruba tři čtvrtiny jejich nároku na měsíční náhradu mzdy, řekla předsedkyně odborů Ivanka Smolková.

Vzhledem k tomu, že je firma od ledna v režimu odstávky výroby, jde zhruba o tři čtvrtiny ze 75 procent náhrady mzdy, kterou v prosinci domluvily odbory s vedením. Zaměstnavatel zatím s odbory nejedná. Výrobní odstávka má trvat do konce roku.

„Část mzdy vyplatil do 15. března (termín daný kolektivní smlouvou) a další část poslali ve středu,“ uvedla. Smolková napsala minulý týden jednateli podniku, že porušil zákoník práce i kolektivní smlouvu. „Je povinen s námi jednat s dostatečným předstihem, což neudělal,“ řekla. Podle zákoníku práce může firma lidem vyplatit zbytek mzdy až do konce března. Odboráři ji k tomu opět písemně vyzvou.

„Je tu spousta lidí, co mají hypotéky. Jsou tu ale zaměstnané i celé rodiny, což je veliký problém,“ uvedla Smolková. Má obavy, že lidé odejdou někam, kde budou mít jistotu mzdy. Pokud by lidé chtěli odejít kvůli nevyplacené mzdě, tak musí čekat do 16. následujícího měsíce, ale pak mohou skončit okamžitě a mzdu přihlásí u soudu jako pohledávku.

Krajský soud v Plzni už podle Smolkové jmenoval insolvenčního správce Jaroslava Brože z Brna a přijímá přihlášky pohledávky věřitelů. „Dosud se jich přihlásily desítky v hodnotě desítek milionů korun. Pořád se tam neobjevují ty, které by nás měly poslat do insolvence,“ uvedla Smolková. První jednání na soudu o přihlašovaných pohledávkách má být 19. června.

O firmu mají podle Smolkové zájem strojírenská skupina Czechoslovak Group Jaroslava Strnada a pražská akciová společnost Trojek, která je podle svých webových stránek nejvýznamnější českou firmou v obchodování s ocelovými odpady a barevnými kovy. Smolková uvedla, že už s nimi vedení podniku jednalo. „Nevěříme tomu, že by pan Trojek chtěl znovu rozjet výrobu. Naopak pan Strnad zřejmě ano,“ uvedla.

Odboráři podniku a předseda Odborového svazu KOVO Jaroslav Souček se v úterý setkali v Praze s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a požádali ho o pomoc. „Já jsem byl překvapen vývojem firmy, protože to vypadá, že byla asi tunelována, že jsou tam nějaké divné vztahy mezi tou firmou a ještě jinou firmou, že tam byly nějaké fakturace nájmů,“ řekl ve středu Babiš v Plzni. Po setkání s odbory poslal dva dopisy. Jednak ministryni průmyslu Martě Novákové (za ANO), aby se obrátila na hlavního věřitele, na majitele a na financující ruskou banku. „A také, aby se na to podívala ministryně financí Schillerová (za ANO), protože zaměstnanci jsou doma, dostávají část výplaty. Byl jsem překvapen, že se ještě něco takového může u nás dít - to jsou 90. léta,“ uvedl.

Pilsen Steel, který podle insolvenčního rejstříku dluží více než stovce věřitelů přes pět miliard korun, už v roce 2013 odvrátil konkurz a v roce 2014 prošel soudem povolenou reorganizací. Podnik má přerušené financování od banky VEB Kapital, dceřiné firmy ruské státní Vněšekonombanky.