Zaměstnanci Liberty Ostrava zůstávají doma, odbory jejich návrat neočekávají

Liberty Ostrava

Liberty Ostrava Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Návrat zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava se opět odkládá. Odbory neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi 1000 lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci. Dnes to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Doma jsou zaměstnanci od 22. loňského prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Odbory dostaly příslib, že lidé dostanou výplaty. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

„Aktuálně situace vypadá stejně, jako byla v minulém týdnu. Teď se připravuje ještě středojemná válcovna, kde by se měly válcovat nějaké tyče. Jinak je situace prodloužená o týden. Z korporátu máme přislíbeno, že budeme mít finance na proplacení výplat,“ uvedl Slanina.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, už delší dobu čelí poklesu poptávky a má problémy platit závazky. Většina jejích zaměstnanců, stejně jako zaměstnanci jejího dodavatele energií Tameh Czech (dohromady okolo 6000 lidí), je doma. Huť je bez energií, protože Tameh jejich dodávky zastavil.