Západ už zase investuje do íránské energetiky, Teherán uzavřel dohodu za 110 miliard

rafinérie Total

rafinérie Total Zdroj: ctk

Policie hlídkuje také u chrámu revolucionáře Ayatolláha Chomejního
Budova íránského parlamentu
Budova íránského parlamentu
Budova íránského parlamentu
Magazín E15 Premium Energie Česka
6
Fotogalerie

Írán a francouzská energetická skupina Total, která řídí mezinárodní konsorcium společně s čínskou firmou CNPCI, podepsaly 20letý kontrakt v hodnotě 4,8 miliardy dolarů (téměř 110 miliard korun) na rozvoj největšího světového pole zemního plynu Jižní Pars. Je to první západní investice do íránské energetiky od roku 2015, kdy Teherán uzavřel dohodu o omezení svého jaderného programu se západními mocnostmi.

Total se podpisem uvedené smlouvy stává první západní společností tohoto energetického sektoru, která se do Íránu vrátí. "Touto velkou dohodou Total oficiálně zahájil novou etapu v historii partnerství naší země s Íránem," prohlásil generální ředitel společnosti Patrick Pouyanne.

Francouzský partner se na projektu o kapacitě 400 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně podílí 50,1 procenta a čínský 30 procenty, íránská společnost Petropars pak drží 19,9 procenta. Náklady na první fázi rozvoje pole budou podle kalkulací Totalu činit zhruba dvě miliardy dolarů a společnosti předpokládají, že plyn z něho bude dodáván na íránský trh od roku 2021.

Írán má čtvrté největší ropné rezervy na světě a v zásobách plynu je na druhé příčce. O pole Jižní Pars se dělí s Katarem.

Po zrušení sankcí Írán už podepsal několik dohod o společném podnikání se západními firmami, miliardové kontrakty uzavřely například výrobci letadel Boeing Co. a Airbus s Iran Air.

Více o energetice čtěte v magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Magazín E15 Premium Energie Česka • E15