Západoevropský trh s auty se zotavuje, ve čtvrtletí vzrostl o 7,7 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Chris Waits via Flickr (CC BY 2.0)

Prodej nových osobních automobilů v západní Evropě v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 7,7 procenta na 3,66 milionu. Uvedla to dnes výzkumná společnost LMC Automotive. Předpověděla zároveň, že v celém letošním roce se prodej zvýší o sedm procent na 14,29 milionu aut.

V samotném březnu se prodej meziročně zvýšil zhruba o pět procent na 1,64 milionu vozů. „Odbyt automobilů v západní Evropě se dál silně zotavuje, ačkoli kvůli brzkým Velikonocům měl letošní březen na řadě klíčových trzích o jeden prodejní den méně,“ řekl podle agentury Reuters analytik LMC Emiliano Lewis.

Německo, které je největším automobilovým trhem v Evropě, již v pondělí oznámilo nárůst čtvrtletního prodeje o čtyři procenta na 791 500 vozů. Ve Španělsku prodej stoupl o sedm procent, ve Francii o osm procent a v Itálii dokonce o 21 procent. Británie dnes informovala o nárůstu prodeje o pět procent.

Rekordní čísla v Česku

Zprávu o čtvrtletním prodeji automobilů v celé Evropské unii zveřejní 15. dubna Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Úterní údaje Svazu dovozců automobilů ukázaly, že prodej nových osobních aut v České republice v prvním čtvrtletí stoupl o téměř 12 procent na rekordních 59 598 vozů.

Loni se prodej nových osobních aut v Evropské unii zvýšil zhruba o devět procent na 13,7 milionu. Zaznamenal tak druhý celoroční růst za sebou. Loňský prodej nicméně stále nedosáhl úrovně před krizí z konce minulého desetiletí a překonal pouze výsledek roku 2010.