Zbraním doba přeje: Česká zbrojovka loni vykázala rekordní tržby

Prvních 505 pušek.
Armáda převzala prvních
505 útočných pušek CZ 805
a dvě desítky granátometů.
Zbraně poputují k vojákům do
7. mechanizované brigády
a 4. brigády rychlého nasazení.
Česká zbrojovka Uherský Brod
společně s Meoptou Přerov
mají do konce roku 2013 dodat
armádě téměř osm tisíc těchto
pušek za 1,1 miliardy korun

Prvních 505 pušek. Armáda převzala prvních 505 útočných pušek CZ 805 a dvě desítky granátometů. Zbraně poputují k vojákům do 7. mechanizované brigády a 4. brigády rychlého nasazení. Česká zbrojovka Uherský Brod společně s Meoptou Přerov mají do konce roku 2013 dodat armádě téměř osm tisíc těchto pušek za 1,1 miliardy korun Zdroj: ctk

Česká zbrojovka z Uherského Brodu měla loni znovu rekordní tržby. Loni je zvýšila zhruba o sto milionů na 2,2 miliardy korun. Tržby firmy se mají zvyšovat i letos, plánuje dosáhnout hranice 2,5 miliardy Kč. Dnes na veletrhu obranného průmyslu Idet v Brně řekl generální ředitel společnosti Lubomír Kovařík. Provozní zisk společnosti dosáhl čtvrt miliardy Kč, v roce 2011 činil zisk po zdanění přes 225 milionů korun.

Podle Kovaříka je za růstem velký počet prodaných zbraní i nezbrojní výroby. „Všechny segmenty se rozvíjí v souladu s našimi plány. Pomohl k tomu i lepší kurz eura a dolarů,“ uvedl Kovařík. Firma loni vyrobila 180 tisíc zbraní, letos jich má být 220 tisíc. Česká zbrojovka na Idetu oznámila významnou zakázku pro Egypt, kam za stovky milionů korun letos dodá 50 tisíc pistolí. Pro firmu je to jeden z největších kontraktů posledních let.

Zbraně pro ozbrojené složky tvoří zhruba třetinu tržeb společnosti z oblasti zbrojní výroby. Firma vyrábí i zbraně pro myslivce nebo sportovní zbraně. Největší odbyt má v Severní Americe, následuje Asie a Evropa.

V Evropě se firma snaží mimo jiné prosadit v Polsku. Před dvěma lety na Idetu uzavřela dohodu o spolupráci s polským výrobcem zbraní Lucznik Radom. „Jednáme na téma výroby předem definovaných dílů. V současné době je to o jednání techniků obou stran,“ uvedl Kovařík.

Česká zbrojovka je jednou z největších českých zbrojařských firem. Její roční tržby se v posledních letech pohybují nad dvěma miliardami korun. Firma má mateřský závod v Uherském Brodě. Kromě produkce zbraní v mateřském závodě vyrábí v Brně také zbraně pro sport a lov. Současná akciová společnost vznikla v roce 1992. Historie zbrojní výroby v Uherském Brodě ale sahá až do 30. let minulého století.