Zbrojovka přesune část technologií na Slovensko

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun. Zdroj: ctk

Některé výzkumné a vývojové kapacity přemístí Česká zbrojovka Uherský Brod z mateřského závodu na Slovensko, kde se chystá vyrábět komponenty pro své ruční palné zbraně. V regionu Nováky, konkrétně ve společnosti MSM Martin, tam už příští měsíc otevře pobočku. Podle ředitele zbrojovky Lubomíra Kovaříka změna nijak negativně neovlivní zaměstnanost na Zlínsku.

„Přesouváme část technologií proto, abychom v Uherském Brodě navýšili výrobní kapacity. Proto nebude mít přesun na počty pracovníků v mateřském závodu vliv,“ řekl Kovařík. V tuzemsku nyní zbrojovka zaměstnává přes 1700 lidí, na Slovensku postupně vytvoří dvě stovky míst.

Vedle zvýšení produkce je důvodem otevření pobočky na Slovensku i optimalizace výroby. „V regionu Nováky se nachází dostatek kvalifikovaných pracovníků a že partnerem bude společnost MSM Martin, která má pro výrobu komponentů z Uherského Brodu dobré technické předpoklady,“ dodal šéf zbrojovky.

Tradičnímu tuzemskému výrobci ručních palních zbraní se na Slovensku rýsuje zajímavý obchod. Po české armádě by mohla kompletně přezbrojit moderními útočnými puškami CZ 805 BREN i slovenskou. Ta má zájem i o novou generaci samopalů a pistolí Scorpion EVO-3 a CZ 75 Phantom. Podle dostupných informací by mohly být detaily kontraktu včetně počtu kusů a ceny dohodnuty ještě letos.