Žďárský výrobce zámků Tokoz vstoupil na ukrajinský trh

Výroba zámků ve firmě Tokoz

Výroba zámků ve firmě Tokoz Zdroj: Michael Tomes, E15

Výroba zámků ve firmě Tokoz
Výroba zámků ve firmě Tokoz
Výroba zámků ve firmě Tokoz
Výroba zámků ve firmě Tokoz
Výroba zámků ve firmě Tokoz
7
Fotogalerie
Žďárský výrobce zámků a kování Tokoz vstoupil na ukrajinský trh. V zastoupení lokálního distributora tam bude prodávat celé portfolio svých produktů, tedy visací zámky, petlice, závory i cylindrické vložky. Zájem o kvalitní zabezpečení podle firmy na Ukrajině roste. Český výrobce tam počítá v první fázi s ročním obratem v řádu milionů korun. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy společnosti.

Ukrajinský trh je podle společnosti sice hodnocen jako rizikový, ale v případě zabezpečovacích mechanismů se poptávka vzhledem k bezpečnostní situaci zvětšuje, a to v průmyslu i u domácností. „Ukrajinský trh se zabezpečováním je na vysoké úrovni,“ uvedla exportní manažerka podniku Michaela Valoušková. Tokoz se kromě prodeje produktů chce ve spolupráci s místními dodavateli zaměřit i na komplexní mechanické zabezpečení objektů.

Lokálním distributorem Tokozu bude společnost SPV. Konflikt na Ukrajině jí ztěžuje distribuci zboží. Sklad má sice v Kyjevě, ale zákazníky po celé zemi, tedy i v Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti. „Na druhou stranu, právě v těchto oblastech významně vzrůstá poptávka po spolehlivém zabezpečení objektů,“ uvedla Valoušková.

Akciová společnost Tokoz vyrábí zámky a kování od roku 1920. Kování je určeno pro stavební a nábytkový průmysl. Další část produkce tvoří strojírenská zakázková výroba. Za minulý rok společnost podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin utržila za své výrobky a služby 651 milionů korun a po zdanění vykázala zisk 5,5 milionu korun. V podniku vloni pracovalo 530 lidí.