Zdeněk Bakala končí v představenstvu NWR

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Podnikatel Zdeněk Bakala odstoupí na dubnové valné hromadě z představenstva těžební společnosti New World Resources (NWR), která je majitelem černouhelné firmy OKD.

Po dokončení finanční restrukturalizaci NWR v loňském roce drží Bakala poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která vlastní v NWR 50,5 procenta. Finančník, který je jedním z nejbohatších Čechů, získal v roce 2004 podíl v OKD a stal se spoluvlastníkem NWR, holdingové společnosti pro těžařská aktiva se sídlem v Nizozemsku. V roce 2008 akcie NWR uvedl na burzy v Londýně, Varšavě a Praze.

Bakalův odchod z představenstva NWR je trochu překvapivá zpráva naznačující, že si Bakala bude chtít uvolnit ruce pro jiné aktivity, uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. „Nyní by mohl přijít na řadu akciový podíl, který (Bakala) nepřímo vlastní. Jeho prodej by znamenal definitivní odstřižení od investice v NWR,“ dodal. Valná hromada NWR se uskuteční 23. dubna.

Zdeněk Bakala není Viktor Kožený. Spíše český Gordon Gekko
Jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala investoval hodně času a peněz do image čestného a poctivého podnikatele amerického střihu. Po ohlášeném zavírání dolu Paskov a potížích OKD se však z něho politici snaží udělat padoucha. Prezident Miloš Zeman ho dokonce připodobnil k Viktoru Koženému. Přitom Bakala jen využívá, co stát umožnil při privatizaci v roce 2004. Více čtěte v profilu Zdeňka Bakaly.Zdeněk BakalaZdeněk Bakala | Bretislav Kovarik

Bakala patří k nejmajetnějším českým podnikatelům, letos ale vypadl ze žebříčku dolarových miliardářů, který sestavuje časopis Forbes. Bakalovo jmění odhadl časopis na 0,9 miliardy dolarů (asi 23 miliard korun).

Vedle podílu v NWR vlastní Bakala většinový podíl ve vydavatelství Economia, které mimo jiné vydává Hospodářské noviny, Respekt a Ekonom. Předloni podnikatel koupil internetovou společnost Centrum Holdings. Prostřednictvím CERCL Mining je Bakala spolumajitelem firmy, která vlastní víc než 40 tisíc bývalých bytů OKD a je tak největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Vlastní také profesionální cyklistickou stáj Omega Pharma-Quick Step.

V roce 2012 Bakala se svou manželkou, někdejší Miss Československa Michaelou Maláčovou založil společnost BM Management, která spravuje jejich privátní aktiva. Bakala sponzoruje Knihovnu Václava Havla, která je vykonavatelem odkazu zesnulé hlavy státu.

NWR loni snížila ztrátu

NWR v loňském roce snížila ztrátu o 893 milionů eur na 21 milionů eur (zhruba 576 milionů korun) a její tržby klesly asi o 20 procent na 676 milionů eur. V říjnu firma dokončila kapitálovou restrukturalizaci, aby odvrátila platební neschopnost. Restrukturalizace zahrnovala snížení hodnoty dluhopisů a výrazné rozmělnění podílů akcionářů.

Těžba uhlí loni klesla o dvě procenta na 8,6 milionu tun, prodeje se snížily o 14 procent na 8,3 milionu tun. Letos firma plánuje vytěžit zhruba 7,5 až osm milionů tun uhlí, prodeje by se měly pohybovat okolo osmi milionů tun. Společnost loni snížila počet zaměstnanců o sedm procent na 14 600 lidí, letos by jejich počet měl klesnout asi o deset procent.

New World Resources (NWR)
Je přední těžební firmou ve střední Evropě.
Sídlí v Amsterodamu, vznikla v roce 2005.
NWR vlastní těžební společnost OKD, která je jediným producentem černého uhlí v ČR.
Firma se v roce 2013 propadla do čisté ztráty 970,27 milionu eur (zhruba 26,7 miliardy korun).
Loni NWR snížila ztrátu na 21 milionů eur (zhruba 576 milionů korun). Tržby klesly asi o 20 procent na 676 milionů eur (zhruba 18,5 miliardy korun).
Těžba uhlí v loňském roce klesla o dvě procenta na 8,6 milionu tun, prodeje se snížily o 14 procent na 8,3 milionu tun.
Společnost loni snížila počet zaměstnanců o sedm procent na 14 600 lidí, letos má jejich počet klesnout asi o 10 procent.
NWR po dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině, která se dříve jmenovala BXR Mining, má poloviční podíl Bakala. Ve firmě NWR drží zbylé podíly institucionální investoři a drobní akcionáři.