Ze soupeřů partneři: dohoda Czech Coalu a ČEZ je na spadnutí

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: profimedia.cz

Jeden z největších sporů české energetiky se blíží ke smíru. Dohoda ČEZ s Czech Coalem podnikatele Pavla Tykače je na spadnutí a elektrárna Počerady tak pravděpodobně nepřijde o dodávky uhlí potřebné k jejímu provozu. "Můžu potvrdit, že jsme se asi poprvé dostali z pozice protivníků do role partnerů," uvedl pro Hospodářské noviny (HN) člen vedení Czech Coal, který je seznámen s průběhem jednání.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže by na 80 procent mohla být dohoda podepsána do 14 dnů. Hospodářské noviny dnes napsaly, že smlouvu o dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady v hodnotě více než 200 miliard korun firmy podepíšou v nejbližších dnech. Její součástí je podle deníku také dohoda o neútočení.

Podle Hospodářských novin bude elektrárna Počerady z dolu Vršany, který patří společnosti Czech Coal podnikatele Pavla Tykače, až do jeho vytěžení dostávat šest milionů tun uhlí ročně. Kontrakt by tam mohl trvat zhruba 30 až 50 let.

Elektrárně skončila dlouhodobá smlouva na konci loňského roku a obě strany se snažily ceny uhlí pro letošek dohodnout už loni. Ze smlouvy nyní vyplyne (pokud bude uzavřena), že se výkupní cena hnědého uhlí zvýší na 39 korun za gigajoule a do budoucna bude vázána na ceny černého uhlí.

Společnost Czech Coal v minulosti několikrát vyjádřila záměr elektrárnu v Počeradech koupit, ČEZ ji ale prodat nechtěl. Největší tuzemská energetická firma se poté dostala do hledáčku Evropské komise, jelikož vzniklo podezření, že firma účelně brání na tuzemském trhu konkurenci. Z toho ji obvinil právě Pavel Tykač, majitel Czech Coal. Nová smlouva by tak zásadním způsobem zlepšila vztahy obou firem.

O koupi elektráren, které vlastní ČEZ měl v minulosti zájem i Energetický a průmyslový holding, společná firma skupin PPF, J&T a manažera Daniela Křetínského. Ta se s Czech Coalem dlouho pře o ceny uhlí a dodávky pro její Elektrárny Opatovice.