Zeman: Energetická unie se musí vyplatit

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Český prezident Miloš Zeman považuje Polskem prosazovaný projekt evropské energetické unie za zajímavý, má však podle něj několik úskalí, především stanovování jednotné ceny plynu. Novinářům to řekl na návštěvě Rumunska, kde se o problematice bavil s vrcholnými politiky.

Varšava kvůli ukrajinské krizi vyzývá státy EU k bližší energetické spolupráci, která by snížila závislost unie na Rusku. Počítá s „rehabilitací“ uhlí, rozvojem těžby břidlicového plynu i s dodávkami zkapalněného plynu z USA. Zároveň chce, aby se státy dohodly na společném nákupu plynu od dodavatelů zvenku.

„Celý problém spočívá v tom, že mají-li být jednotné ceny, tak je otázka, co do toho zahrnete, a jak bude vypadat průměr. Kdyby tento průměr byl nižší, než současný, tak je to samozřejmě rozumný projekt,protože ušetříme,” zdůraznil prezident. „Kdyby se ale nakonec ukázalo, že se ceny budou stanovovat na úrovni nejdražší dodávky, v konkrétním případě dodávky norského plynu, který je o třicet procent dražší než ruský plynu, byla by to strategie, která by vedla ke zdražení energií a nebyla by tedy výhodná,” dodal.

Zeman je obezřetný i co se týče plynu z břidlic. Podle něj není jisté, zda by se ČR při zahrnutí cen dopravy dostala na nižší ceny plynu, než nyní.