Zemkova elektrárna na Ukrajině jde do finále. Z-Group chystá i návrat do Bulharska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Ocelářský holding Z-Group na Ukrajině letos dokončí solární elektrárnu s výkonem pěti megawattů. Hodnota investice se vyšplhá na 150 milionů korun. „Teď je na Ukrajině výkupní cena šest tisíc korun za megawatthodinu. Příští rok podpora klesne na 3800 korun. I do této ceny se vejdeme,“ říká majitel Z-Group Zdeněk Zemek. Sluneční panely na ukrajinskou elektrárnu dnes kupuje za desetinu ceny, která byla na trhu před deseti lety.

Část elektrárny s výkonem jednoho megawattu už Zemkova firma postavila dříve. Na ní si chtěla vyzkoušet provoz na Ukrajině. „Po zkušenostech z Česka z roku 2010, kdy se vše honilo na poslední chvíli, chceme mít stavbu hotovou 15. listopadu,“ dodává Zemek.

Situace v solárním byznysu se obrací také v Bulharsku. Z-Group se tam dlouho pokoušela získat zakázku na výstavbu elektrárny s výkonem několika desítek megawattů. Kvůli měnícím se podmínkám provozu a podpory obnovitelných zdrojů ze stavby sešlo.

„Už se v Bulharsku dostaneme pod tržní ceny elektřiny. Jako hlavní forma podpory je tam teď garance odběru,“ vysvětluje Zemek. Nyní se znovu sejde s bulharskými investory. Jednat bude o podmínkách dodávky. I bez dotací se celková návratnost elektrárny bude pohybovat mezi 12 a 14 roky.