Zisk Arevy spadl na nulu, srazila jej opozděná stavba finské elektrárny

Budova Arevy

Budova Arevy Zdroj: Profimedia.cz

Francouzský výrobce zařízení pro jadernou energetiku Areva zvýšil v prvním pololetí tržby, jeho zisk ale kvůli jednorázovým výdajům klesl na nulu. Areva v dnešní zprávě potvrdila odhad zlepšení ziskovosti pro celý rok.

Tržby firmy společnosti se zvýšily o 13 procent na 4,8 miliardy eur (124 miliard korun). Čistý zisk klesl na nulu z 80 milionů eur o rok dříve. Za celý loňský rok Areva snížila čistou ztrátu na 99 milionů eur z propadu 2,5 miliardy eur za rok 2011, kdy musel největší dodavatel jaderného paliva na světě odepsat rozsáhlá uranová aktiva v Jihoafrické republice.

Na nulovém zisku se podepsala stále se protahující dostavba jaderné elektrárny ve finském Olkiluotu, jejíž spuštění nabralo již několikaleté zpoždění. Rozpočet už Areva překročila o miliardy eur, v posledních šesti měsících kvůli tomu musela odepsat 150 milionů eur.

Areva uvedla, že jaderná energetika se ve světě pomalu vzpamatovává z dopadů havárie japonské elektrárny Fukušima z března 2011 a tržby v sektoru jadernách zařízení jsou na vzestupu. Areva v únoru předpověděla, že letos dosáhne na provozní úrovni zisku 1,1 miliardy eur.

Areva se ucházela o zakázku na dostavbu české jaderné elektrárny Temelín, společnost ČEZ ji však loni z tendru vyřadila. Rozhodnutí později potvrdil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale francouzská společnost proti tomu podala rozklad.