Zisk BP stoupl o třetinu. Firma však varuje před dopadem sankcí vůči Rusku

Rosněft, ropa

Rosněft, ropa Zdroj: rosneft.com

Britské ropné společnosti BP stoupl ve druhém čtvrtletí zisk o 34 procent na 3,63 miliardy dolarů, což je 74,2 miliardy korun. Výsledky překonaly očekávání analytiků díky vyšší produkci ropných produktů. Varovala však současně před možným dopadem dalších sankcí vůči Rusku.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zisk 3,49 miliardy dolarů. Údaj o zisku nezahrnuje změnu hodnoty zásob a mimořádné náklady. Příjmy se nepatrně zvýšily o 0,1 procenta na 95,83 miliardy USD.

BP je v současnosti největším zahraničním investorem v ruském ropném sektoru díky svému podílu 19,75 procenta v ruské ropné jedničce Rosněfť, kterou ovládá stát. Firma uvedla, že zatím necítí dopad amerických sankcí uvalených minulý měsíc na Rosněfť kvůli zapojení Ruska v ukrajinské krizi. Situace by se však mohla zhoršit, protože sankce vůči Rosněfti zvažuje také Evropská unie.

Vývoj akcií BP za posledních 5 let

Zdroj: uk.finance.yahoo.com

Těžba BP ve čtvrtletí klesla o téměř tři procenta na 3,1 milionu ropného ekvivalentu denně. Ruská ropa se na celkové produkci BP podílí zhruba třetinou. Firma varovala, že s dalším snížením těžby počítá i ve třetím čtvrtletí. Důvodem je plánovaná sezónní údržba na Aljašce a v Mexickém zálivu, která omezí těžbu.