Zisk Daimleru vylétl o polovinu. Hlavně díky prodeji majetku

K růstu zisku Daimleru přispěly hlavně prodeje automobilky Mercedes-Benz. Na snímku výroba dodávky Vito v továrně Vitoria

K růstu zisku Daimleru přispěly hlavně prodeje automobilky Mercedes-Benz. Na snímku výroba dodávky Vito v továrně Vitoria Zdroj: Daimler

Zisk německého automobilového koncernu Daimler ve třetím čtvrtletí prudce vzrostl. Vedle jednorázového zisku z odprodeje majetku k tomu dopomohl silný prodej nových modelů vozů Mercedes, který zvrátil trend oslabování poptávky.

Čistý zisk Daimleru se zvýšil o 49 procent na 2,8 miliardy eur (77,6 miliardy korun) a provozní zisk před zdaněním a úhradou úroků vyskočil o 67 procent na 3,7 miliardy eur. Daimler sdělil, že jednou miliardou eur k zisku přispěl výnos z prodeje jeho podílu ve společném podniku se společností Rolls Royce. Tržby skupiny se zvýšily o deset procent na 33,1 miliardy eur.

Daimler už dříve oznámil, že provozní zisk jeho výrobce luxusních osobních automobilů Mercedes-Benz Cars ve třetím čtvrtletí stoupl téměř o 30 procent na 1,6 miliardy eur. Prodej automobilů Mercedes-Benz stoupl o 12 procent na více než 412 tisíc vozů, což byl nejlepší čtvrtletní odbyt v historii. Divize Mercedes-Benz Cars se na tržbách celé skupiny podílí 42 procenty.

Celkový prodej vozů skupiny Daimler se za poslední čtvrtletí zvýšil o sedm procent na 637 423 aut. Daimler doufá, že do konce tohoto desetiletí předstihne domácí konkurenty Audi a BMW a stane se jedničkou na světovém trhu s luxusními automobily.