Zisk General Electric klesl o třetinu kvůli segmentu ropy a plynu

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Čistý zisk největšího amerického průmyslového konglomerátu General Electric (GE) klesl ve třetím čtvrtletí o 29 procent na 2,51 miliardy USD (60 miliard korun). Zisk však překonal očekávání díky růstu v divizích výroby leteckých motorů a turbín pro elektrárny, který vyrovnal pokles v segmentu ropy a plynu.

Bez zahrnutí mimořádných položek zisk na akcii činil 29 centů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zisk o tři centy nižší. Provozní zisk se pak zvýšil o 3,8 procenta na 3,3 miliardy amerických dolarů.

Příjmy však klesly o 1,3 procenta na 36,68 miliardy amerických dolarů. Příjmy divize dodávající vybavení a služby pro ropné a plynárenské firmy klesly o 16 procent. Příjmy letecké divize stouply o pět procent a příjmy divize dodávající vybavení elektrárenským a vodárenským firmám stouply o jedno procento.

Splnění cílů

„V nestabilním prostředí si GE vedla v tomto čtvrtletí dobře, průmyslový zisk vzrostl, organické příjmy vzrostly a marže se zvýšila o 100 bazických bodů,“ zhodnotil výkon společnosti její generální ředitel Jeff Immelt. Současně potvrdil, že firma by měla splnit své cíle na letošní rok.

Americký konglomerát se nyní stahuje z oblasti finančních služeb. Do poloviny listopadu by měl dokončit oddělení své bývalé divize finančních služeb pro běžné spotřebitele Synchrony Financial do samostatné firmy.