Zisk oceláren ArcelorMittal klesl o polovinu

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku

Poteče i napřesrok? Odbyt oceli se v Evropě snižuje a Mittal už odstavil pece v Německu, Belgii a Španělsku Zdroj: E15 Petr Horky

Největší výrobce oceli na světě ArcelorMittal ve čtvrtek ohlásil 50 procentní propad zisku za třetí čtvrtletí. Za snížení zisku může nejistota na trhu a zhoršené ekonomické podmínky, řekl šéf společnosti Lakšmí Mittal.

Čistý zisk výrobce oceli klesl ve třetím kvartálu na 700 milionů dolarů, oproti 1,4 miliardy ve stejném období v loňském roce.

Výsledky ArcelorMittal jsou horší, než se předpokládalo: 17 analytiků oslovených agenturou Bloomberg předvídalo příjmy před zdaněním 2,5 miliardy dolarů, ty ale činí jen 2,4 miliardy dolarů.

Ocelářství je v krizi; poptávka po oceli a s ní i její hodnota klesá, zatímco ceny ostatních surovin -například uhlí - naopak rostou. ArcelorMittal na pokles poptávky reagoval dočasným nebo trvalým zavřením hutí ve Francii, Německu, Lucembursku, Polsku a Španělsku. Další hutě ArcelorMittal zatím trvale zavírat nehodlá, řekl ve čtvrtek finanční ředitel společnosti Aditya Mittal.