Zisk Philip Morris ČR mírně klesl, domácí prodeje se snížily

Philip Morris

Philip Morris Zdroj: ctk

Česká pobočka tabákového koncernu Philip Morris zaznamenala v pololetí roku mírný pokles čistého zisku o 0,2 procenta na 1,13 miliardy korun. Tržby bez započítání spotřební daně a DPH naopak vzrostly o 11,8 procenta na 6,28 miliardy korun.

Odbyt cigaret z kutnohorské produkce Philip Morris v Česku se ale meziročně snížil o 8,1 procenta na 4,29 miliardy kusů, na Slovensku pak o necelé dvě procenta na 1,74 miliardy. Vývoz do dalších zemí mimo Slovensko ale naopak stoupl o třetinu na 9,46 miliardy kusů. Čistý zisk na akcii se rovněž mírně snížil o 0,1 procenta na 411 korun.

Pololetní finanční výsledky firmy byly ovlivněny především vyšším vývozem jiným společnostem v rámci skupiny Philip Morris International (PMI), stejně jako podle firmy příznivým cenovým vývojem v ČR i na Slovensku. „Náš odbyt v obou zemích je však i nadále pod tlakem z důvodu nižšího celkového objemu trhů a nižšího podílu na trhu v ČR, kde pokračuje trend přechodu spotřebitelů na cigarety s nižším daňovým zatížením a na tabák pro ruční výrobu cigaret,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Philip Morris ČR András Tövisi.

Čtěte také:

VPhilip Morris na českém trhu dále ztrácí

Levné cigarety by mohly zdražit

Austrálie zakázala loga značek na krabičkách cigaret

Celkový trh s cigaretami v Česku v pololetí klesl o 3,6 procenta na 9,9 miliardy. Tržní podíl Philip Morris ČR se v pololetí podle průzkumu agentury AC Nielsen opět snížil, a to o 1,7 bodu na 50,9 procenta. Příčnou byl podle firmy především pokračující pokles tržního podílu místních tradičních značek, kterým byl alespoň částečně vyrovnán nárůstem podílu značek Marlboro a Philip Morris. „Přestože měl pokles našich místních tradičních značek nepříznivý dopad na náš tržní podíl v ČR, míra tohoto poklesu se ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2011 výrazně zpomalila,“ uvedl Tövisi. Tržní podíl Philip Morris Slovakia na Slovensku ale i přes klesající odbyt naopak stoupl o 1,7 bodu na 50,6 procenta.

„Výhled pro zbývající část roku z velké části závisí na několika faktorech, například na vývoji hospodářského prostředí, celkovém poklesu legálního trhu s cigaretami a na míře, do jaké budou spotřebitelé přecházet na levnější cigarety s nižším daňovým zatížením nebo na jiné tabákové alternativy,“ uvedla ředitelka vnějších vztahů Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová.

Vývoj akcií Philip Morris ČR za poslední rok

Vývoj akcií Philip Morris ČR za poslední rokVývoj akcií Philip Morris ČR za poslední rok | vrba@mf.cz

Pozitivní zprávou podle ní je, že nelegální prodej cigaret letos zaznamenal pokles. Za poklesem podle ní stojí lepší práce celníků při odhalování nelegálního zboží i přístup ministerstva financí, které v posledních letech kvůli nařízení EU zvyšuje spotřební daň z cigaret postupně zhruba o dvě až tři koruny ročně, a nikoli skokově. Spotřební daň z cigaret ovšem i nadále stoupne, neboť podle nařízení Evropské unie musí od 1. ledna 2014 činit minimálně 90 euro z tisíce kusů jakýchkoliv cigaret. Podle vládního návrhu ležícího nyní ve sněmovně by se měla k 1. lednu 2014 nadvakrát zvýšit i spotřební daň z tabáku ze současných 1,4 koruny na gram na 1,8 koruny.