Zisk RWE klesl za devět měsíců o 30 procent

RWE

RWE Zdroj: RWE

Německé energetické společnosti RWE klesl za devět měsíců letošního roku provozní zisk o 30 procent na 4,3 miliardy eur (110,5 miliardy Kč), což bylo v souladu s očekáváním analytiků. Pokles způsobilo rozhodnutí německé vlády a omezení jaderné elektřiny v Německu, kvůli kterému musela RWE zavřít dvě jaderné elektrárny.

RWE v uplynulých třech letech utratila více než deset miliard eur za převzetí nových společností. Její dluh tak na konci září činil 31 miliard eur. Finanční krize však zhoršila schopnost firmy splácet dluh, a RWE se proto rozhodla prodat majetek za 11 miliard eur a prodat akcie za 2,5 miliardy eur. Cena akcií firmy je však nyní nejnižší za sedm let.

Větší konkurent E.ON dnes uvedl, že jeho provozní zisk klesl o více než 50 procent. Dalším evropským energetickým společnostem se však vedlo lépe, hlavně díky expanzi v zahraničí a prodeji majetku. Zisk francouzské GDF Suez se zvýšil o deset procent a provozní zisk firmy Enel zůstal téměř beze změny.

Skupina RWE působí také v České republice, kde má více než 2,3 milionu zákazníků a ovládá řadu firem. Řídicí společností v Česku je firma RWE Transgas, jejíž hlavními obchodními aktivitami jsou dovoz zemního plynu a obchod se zemním plynem. Kromě RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky, patří do RWE také regionální prodejci a distributoři a tranzitní společnost NET4GAS.