Zisk Volva klesl téměř o třetinu, propustí 2000 zaměstnanců

Volvo (ilustrační foto)

Volvo (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0 Robert de Jong via Wikimedia

Švédskému výrobci nákladních vozů Volvo klesl ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 28 procent na 2,5 miliardy švédských korun (7,4 miliardy českých korun). Na hospodaření měly dopad náklady na nové modely a růst švédské koruny. Firma současně v dnešním prohlášení oznámila, že zruší 2000 pracovních míst v kancelářích.

Propouštění je součástí restrukturalizačního plánu, o kterém firma informovala minulý měsíc. Tehdy však pouze uvedla, že jeho cílem je ušetřit čtyři miliardy švédských korun a bude zahrnovat i rušení pracovních míst. Celkem má Volvo 120 tisíc zaměstnanců a je největším soukromým zaměstnavatelem ve Švédsku.

Volvo nyní uvádí na trh novou řadu nákladních vozů. Důvodem jsou plánované změny emisních nařízení. Současná obnova modelů je podle ředitele firmy Olofa Perssona nejrozsáhlejší v její historii.

Analytici podle Reuters očekávali v průměru zisk 3,34 miliardy švédských korun (9,8 miliardy českých korun). Tržby firmy se ve třetím čtvrtletí snížily o pět procent na 64,9 miliardy švédských korun (asi 191 miliard českých korun). Hodnota přijatých objednávek se zvýšila o sedm procent.

Volvo je druhým největším producentem nákladních automobilů na světě za německým konkurentem Daimler. Volvo vyrábí nákladní vozy také pod značkami Renault, Mack, UD Trucks a Eicher.