Zloděj z větrných elektráren ukradl součástky za 600 tisíc

Větrné elektrárny

Větrné elektrárny Zdroj: profimedia.cz

Speciální součástky z drahých kovů ukradl neznámý zloděj ze dvou větrných elektráren ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Škoda přesahuje 600 tisíc korun. Zloděj využil toho, že tubusy elektráren ležely na zemi připravené k výměně.

Krádež se podle mluvčí policie Vlasty Suchánkové stala v lokalitě Lysý vrch v Albrechticích v noci na úterý. „Pachatel se dovnitř dostal přes dveře, které vypáčil, a uvnitř pak sebral z elektrických rozvaděčů nemalý počet součástek. Tubusy také částečně demontoval - odcizil plechy, které tvoří jejich dna,“ popsala krádež Suchánková.

Podle ní bude obtížné pachatele dopadnout. „Místo, kde se větrné elektrárny nacházejí, není příliš zalidněno. Z tohoto důvodu bude i pro policisty složitější zjistit, kdo má krádež za několik set tisíc na svědomí,“ konstatovala mluvčí. Policie i proto žádá veřejnost o spolupráci. Přivítá jakékoliv informace, poznatky či postřehy o pohybu lidí nebo aut poblíž elektráren.

Na Lysém vrchu mezi Albrechticemi a Horním Vítkovem je od roku 2004 šest elektráren s celkovým výkonem 3100 kilowatt. V listopadu 2009 tam z jedné z nich spadl část rotoru, nikomu se tehdy nic nestalo.

: