Ztrátové OKD šetří každou korunu, kvůli úsporám ruší tradiční slavnosti

Důl Karviná

Důl Karviná Zdroj: Mlada fronta

Těžební společnost OKD zruší Hornické slavnosti, které se konaly řadu let vždy na začátku září v Karviné a ve Staříči. Zrušení akce souvisí se složitou ekonomickou situací firmy, která v květnu zahájila sérii úsporných opatření. V minulosti slavnosti stály v průměru tři miliony korun. Ještě loni na nich vystoupily takové hvězdy jako Richard Müller či Miro Žbirka.

„Tímto opatřením neušetříme zásadní objem peněz, ale vzhledem k situaci na trzích se skutečně díváme na každou korunu. Nepřišlo nám také vhodné pořádat slavnosti v takto náročné době, kdy jsme nuceni propouštět a požadujeme po všech zaměstnancích, aby se zapojili do úspor,“ uvedl šéf Ján Fabián.

Podnik alespoň zachová pietní část slavností. Ta je spojená s uctěním památky horníků, kteří zahynuli pod zemí. Pieta proběhne 5. září u sochy horníka na karvinském Univerzitním náměstí. V prostorách Slezské univerzity pak bude vernisáž výstavy Pro Barborku, což je sdružení podporující hornické sirotky.

OKD patří společnosti New World Resources (NWR). Ta se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun), přičemž loni v tomto období vydělala šest milionů eur.

NWR dluží čtyřnásobek své hodnoty
Jen nominální hodnota vydaných dluhopisů NWR převyšuje dvacet miliard korun. Trh přitom firmu oceňuje na zhruba 4,5 mliardy. Akcionáři mají z nepoměru dluhu a hodnoty podniku těžkou hlavu a raději dále prodávají. Bezesné noci však zažívají i věřitelé, jimž hodnota bondů doslova mizí před očima. Zatímco ještě v půlce června byl trh ochoten za stokorunu dluhu NWR se splatností v roce 2021 zaplatit 61 Kč, na konci měsíce se tento dluhopis obchodoval za 42 % nominálu. A výnos papíru činí bankrotových 27 %. Akcie NWR se za uplynulý rok a půl propadly ze 160 Kč na méně než 20 Kč.

Kritickou situaci v NWR způsobil souběh několika faktorů. Světové ceny koksovatelného uhlí za uplynulé dva roky klesly o 50 procent. Výrazně zlevnilo i energetické uhlí. Poklesla i poptávka po uhlí a Evropa je navíc zaplavována levným dovozem ze zámoří.

Firma počítá s omezením investic, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy na Důl Darkov a s odprodejem zásob energetického uhlí. Smluvním zaměstnancům už společnost snížila mzdy, chystá se prodat ostravskou firmu OKK Koksovny a neúspěšně se snažila i o prodej ztrátového Dolu Paskov. Vedení společnosti nyní řeší jeho další osud.

Vývoj akcií NWR za poslední 2 roky:Akcie NWR na pražské burzeAkcie NWR na pražské burze | E15