Ranní check: ČEZ investuje do startupu Hometree, Křetínský kupuje vydavatelství Editis

Sídlo společnosti ČEZ

Sídlo společnosti ČEZ Zdroj: Profimedia.cz

  • Hardwario prošlo vlastnickou rošádou
  • LVMH překonala tržní hodnotu 500 miliard dolarů
  • Křetínský kupuje francouzské vydavatelství Editis
  • Skupina ČEZ poslala peníze do startupu Hometree

Dobré ráno! Je 115. den roku, svátek má Marek. V tento den v roce 1983 vesmírná sonda Pioneer 10 překročila oběžnou dráhu Pluta.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Hardwario prošlo vlastnickou rošádou

Pouhých šest měsíců po vstupu na pražskou burzu došlo v IT společnosti Hardwario k významným akcionářským přesunům. Většinovým akcionářem se díky koupi podílů ostatních spoluzakladatelů stal Pavel Hübner. Nákup se uskutečnil výrazně pod cenou na burze. Kurz na trhu Start, kde se s cennými papíry obchoduje, v reakci na to výrazně oslabuje.

✅ LVMH jako první evropská firma překonala tržní hodnotu 500 miliard dolarů

Společnost LVMH, matka značek Louis Vuitton, Moët & Chandon, Hennessy, Givenchy, Bulgari či Sephora, oznámila v dubnu 17procentní nárůst tržeb za první čtvrtletí tohoto roku, více než dvojnásobek toho, co očekávali analytici. Společnost navíc uvedla, že je připravena těžit ze znovuotevření čínského trhu.

✅ Křetínský kupuje francouzské vydavatelství Editis

Český miliardář Daniel Křetínský pokračuje v byznysových tazích ve Francii. Jeho společnost Czech Media Invest se dohodla s mediální společností Vivendi na odkupu stoprocentního podílu ve firmě Editis, druhém největším knižním vydavatelství ve Francii. Cena za akvizici nebyla zveřejněna. Křetínský zároveň podle agentury Reuters navrhuje zvýšit kapitál maloobchodního řetězce Casino, jehož je nyní druhým největším akcionářem. Získal by tak nad francouzskou firmou kontrolu.

✅ Skupina ČEZ poslala peníze do startupu Hometree

Skupina ČEZ prostřednictvím svého investičního fondu Inven Capital poslala další peníze do britského startupu Hometree. Dubnové investiční kolo mladé firmě nabízející finanční služby v oblasti energetických řešení vyneslo 46 milionů eur, v přepočtu přes miliardu korun. ČEZ podle informací E15 přispěl více než stovkou milionů korun. Pro fond jde o první umístění kapitálu od únorového oznámení, že Evropská investiční banka na společné investice s Inven Capital vyčlení 50 milionů eur.

Pořad Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen

Video placeholde
Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen

Stane se dnes:

  • Premiér Fiala zakončí svoji desetidenní návštěvu Asie v Uzbekistánu
  • Na Měsíci má přistát modul Hakuto-R japonské společnosti ispace
  •  Končí dvoudenní konference předsedů parlamentů zemí EU v Praze
  • V Praze začíná třídenní osmý ročník veletrhu 3Dexpo, který představí trendy 3D tisku