ČEZ posílený Evropskou investiční bankou zvýšil sázku na finančně energetický startup Hometree

čez

čez Zdroj: Profimedia.cz

Skupina ČEZ prostřednictvím svého investičního fondu Inven Capital poslala další peníze do britského startupu Hometree. Dubnové investiční kolo mladé firmě nabízející finanční služby v oblasti energetických řešení vyneslo 46 milionů eur, v přepočtu přes miliardu korun. ČEZ podle informací E15 přispěl více než stovkou milionů korun. Pro fond jde o první umístění kapitálu od únorového oznámení, že Evropská investiční banka na společné investice s Inven Capital vyčlení 50 milionů eur.

Lídry investičního kola byly firmy 2150, Energy Impact Partners a Legal & General Capital. Inven Capital patří spolu s Oxford Capital a FJ Labs k navrátilcům, kteří do Hometree v minulosti už investovali. ČEZ konkrétně před dvěma lety. K nim se poprvé připojili ještě fond AENU a investor Frank Strauss, bývalý šéf Deutsche Postbank.

Společnost ČEZ investici redakci E15 potvrdila, do uzávěrky se k ní ale detailněji nevyjádřila.

Startup Hometree s dovršením investičního kola oznámil také akvizici svého konkurenta BeWarm, platformy pro financování ekologických řešení domácností. Zatímco hlavním produktem Hometree je pojištění poruch topných zařízení, platforma společnosti BeWarm domácnostem nabízí „zelené“ půjčky, leasingy a hypoteční úvěry na pořízení tepelných čerpadel, střešních solárních elektráren a dalších ekologických energetických řešení.

„Poslední kolo financování a akvizice společnosti BeWarm znamená otevření nové kapitoly, která nám umožní vybudovat a přinést na trh vyhledávanou komplexní platformu pro rezidenty investující do energetické účinnosti,“ řekl Simon Phelan, zakladatel a generální ředitel společnosti Hometree.

„Nedávná energetická krize ukázala, že se závislost na zahraničním plynu nevyplácí. Po převzetí BeWarm chceme hrát klíčovou roli při přechodu domácností na bezpečnější, stabilnější a cenově dostupný energetický systém,“ dodal.

Britská společnost Hometree, která byla založena v roce 2016, už od investorů v souhrnu nabrala bezmála 80 milionů eur. Nově vybrané prostředky hodlá použít k celostátní expanzi a rozšíření byznysového záběru. Zároveň chce rozšířit svou síť inženýrů, instalatérů a opravářů, kteří se na zajištění energetických služeb podílejí. 

Firmu Inven Capital založil ČEZ koncem roku 2013, tehdy pod názvem ČEZ Nová energetika. Celková hodnota aktiv podle energetické společnosti dosahuje hranice 500 milionů eur.

ČEZ už dříve uvedl, že pro nové období 2022 až 2027 poskytl fondu přes 210 milionů eur a společně s příspěvkem od EIB tak má fond na nové investice více než 260 milionů eur. Poslední investici, která je zároveň první v novém pětiletém období, Inven Capital uskutečnil loni v záři. Peníze tehdy nasypal do izraelského startupu Taranis, který se zabývá využitím umělé inteligence v zemědělství.

VIDEO: Šéf ČEZ Daniel Beneš v pořadu Hráči

Video placeholde
Hráči: Šéf ČEZ Beneš o energetice, výhrůžkách smrtí i snížení cen