Ranní check: EU reguluje kryptoměny, Komárek a Křetínský chtějí vyrábět vodík na Ukrajině

Miliardář Karel Komárek

Miliardář Karel Komárek Zdroj: KKCG

Kryptoměna bitcoin
2
Fotogalerie
  • Komárek a Křetínský chtějí vyrábět vodík na Ukrajině
  • Europoslanci schválili regulaci krypta
  • Ministr školství Balaš rezignoval, nahradí ho Bek
  • BuzzFeed propouští zaměstnance a zavírá web BuzzFeed News
  • Volkswagen pomalu mizí z Ruska

Dobré ráno! Je 111. den roku, svátek má Alexandra. V tento den v roce 1990 Jan Pavel II. jako první papež v historii navštívil Československo.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Komárek a Křetínský chtějí vyrábět vodík na Ukrajině

Čeští energetičtí byznysmeni poodhalili první konkrétnější plány v rámci nadnárodního vodíkového projektu s názvem H2EU+Store. Zatímco společnost MND Karla Komárka plánuje vyrábět vodík s využitím produkce svých ukrajinských větrných elektráren, firmy ze skupiny EP Infrastructure Daniela Křetínského a Patrika Tkáče ho chtějí do středoevropského prostoru zase přepravovat nebo ho zde také skladovat.

✅ Europoslanci schválili důkladnou regulaci krypta

Europoslanci drtivou většinou schválili komplexní regulaci kryptoaktiv s názvem MiCA (Markets in Crypto Assets), jejíž finální návrh dojednalo české předsednictví Radě EU. Nařízení, které je podle části expertů nejrozsáhlejší normou svého druhu na světě, obsahuje podle některých domácích kryptofirem problematická místa. Přesto také vzbuzuje nemalé naděje, že podnikání kolem kryptoměn bude dlouhodobě možné.

✅ Buzzfeed propustí 15 procent lidí a zavře web BuzzFeed News

Digitální mediální společnost BuzzFeed kvůli snižování nákladů propustí kolem 15 procent zaměstnanců a ukončí web BuzzFeed News. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na memorandum, které dnes zaměstnancům poslal šéf firmy Jonah Peretti. Pro BuzzFeed nyní pracuje kolem 8000 lidí.

✅ Ministr školství Balaš rezignuje, nahradí ho Bek

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) na vlastní žádost rezignuje na svoji funkci a odejde z vlády. Důvodem jsou dlouhodobé zdravotní problémy. Hnutí STAN na jeho místo navrhne dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka.

✅ Koncern Volkswagen pomalu mizí z Ruska

Rusko schválilo prodej továrny Volkswagen v Kaluze, píše ruský deník Vedomosti. Přitom před měsícem ruský soud zamrazil veškerá aktiva koncernu Volkswagen v zemi, což samotný prodej komplikovalo. Nyní ale Rusko prodej povolilo a jde tak o další krok k tomu, aby se německý automobilový koncern zcela stáhl z tamního trhu. Volkswagen podobně jako jiné západní automobilky přerušil po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru výrobu v Rusku a zastavil i vývoz vozidel do země.

Stane se dnes:

  • Ministerstvo financí zveřejní čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu
  • Premiér Petr Fiala se s předsedou vlády Vietnamu
  • Eurostat zveřejní údaje o vývoji státního dluhu v zemích EU za loňský rok
  • Interní start-up Komerční banky Finbricks pořádá svůj první hackathon