Ministr školství Balaš ze zdravotních důvodů rezignuje, nahradit by ho měl Mikuláš Bek

Vladimír Balaš končí jako ministr školství

Vladimír Balaš končí jako ministr školství Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Novým ministrem školství by se měl stát dosavadní ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.
2
Fotogalerie

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) na vlastní žádost rezignuje na svoji funkci a odejde z vlády. Důvodem jsou dlouhodobé zdravotní problémy. Hnutí STAN na jeho místo navrhne dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka. 

„Prostřednictvím předsedy STAN Víta Rakušana jsem dnes požádal předsednictvo STAN o uvolnění z funkce,“ řekl Balaš pro ČTK. „Důvodem jsou zdravotní problémy dlouhodobějšího rázu, které mi bohužel v posledních týdnech nedovolovaly se věnovat agendě ministra školství tak, jak bych sám chtěl,“ dodal Balaš.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan na místo odcházejícího Balaše navrhne nynějšího ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka. Bek na twitteru napsal, že nominaci přijímá.

Mikuláš Bek byl v letech 2011 až 2019 rektorem Masarykovy univerzity v Brně, pracoval také na Univerzitě Karlově v Praze a Univerzitě Palackého v Olomouci. Jeho hlavní starostí ve funkci ministra pro evropské záležitosti bylo české předsednictví v Radě EU v druhé polovině loňského roku.

Na této pozici by ho podle informací Deníku N měl vystřídat náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák. 

Vystudovaný právník Balaš byl v devadesátých letech prvním děkanem právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, která před více než deseti lety proslula kauzou rozdávání diplomů. Jako pedagog působil na dalších univerzitách, za což si vysloužil titul docenta.

U Starostů zakotvil prostějovský rodák poměrně nedávno. V devadesátých letech byl za ODS zvolen do zastupitelstva Plzně. V roce 2014 neúspěšně kandidovat do Senátu za TOP 09 a STAN, před rokem se už jako člen Starostů stal poslancem. Balaš býval také poradcem exprezidenta Václava Klause, který ho nominoval na člena Ústavního soudu. S prezidentovým záměrem nesouhlasili senátoři, kteří poukazovali na pochybnosti o jeho účasti v kauze Investiční a poštovní banky. Balaš jakékoli spojení s manažery zkrachovalé banky popřel.