Ranní check: GasNet loni vydělal o třetinu méně, dotace na byty budou čerpat i soukromí investoři

První mobilní čerpací stanice LNG společnosti GasNet, jež stojí v Klecanech u Prahy.

První mobilní čerpací stanice LNG společnosti GasNet, jež stojí v Klecanech u Prahy. Zdroj: GasNet

Dobré ráno! Je 109. den roku, svátek má Rostislav. V tento den před 36 lety se na televizních obrazovkách poprvé objevila americká animovaná rodina Simpsonových.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Ukrajina se dohodla s Polskem na obnovení tranzitu ukrajinského obilí

Varšava dosáhla dohody s Kyjevem, která umožní obnovení tranzitu ukrajinského obilí přes Polsko, které v sobotu jeho dovoz i tranzit zakázalo. Oznámil to polský ministr zemědělství Robert Telus po dvoudenním jednání se svým ukrajinským protějškem Mykolou Solským. Kamiony s ukrajinským obilím mají být zapečetěny a monitorovány. Tranzit bude obnoven tento pátek.

Největší distributor plynu GasNet loni vydělal o třetinu méně

Společnosti GasNet, vlastníkovi a provozovateli nejrozsáhlejší plynárenské distribuční sítě v zemi, se v roce 2022 propadl čistý zisk o více než třetinu na zhruba 1,9 miliardy korun. Obdobně jako zisk klesly i tržby podniku, a to z 15,6 miliardy na 14,4 miliardy korun. Důvodem je pokles spotřeby plynu kvůli teplejší zimě a úsporám koncových zákazníků. 

Dotace na výstavbu nájemních bytů budou čerpat i spolky nebo developeři

Kvůli vysokým cenám bytů i drahým hypotékám stoupá zájem Čechů o nájemní bydlení. Stát chce pomoci s nedostatkem nájemních bytů dotací, v rámci které se má letos na výstavbu rozdělit 800 milionů korun. Vláda se nově rozhodla tolik neomezovat okruh žadatelů, kromě obcí tak na dotaci a výhodné úvěry mohou dosáhnout i soukromí investoři.

Na krypto se valí regulace. České firmy v ní vidí oprátku i prostředek, jak uchlácholit banky

Europoslanci mají v tomto týdnu schvalovat komplexní regulaci kryptoaktiv s názvem MiCA, jejíž finální návrh dojednalo české předsednictví v Radě EU. Nařízení, které je podle části expertů nejrozsáhlejší normou svého druhu na světě, obsahuje podle některých domácích kryptofirem problematická místa. Přesto také vzbuzuje nemalé naděje, že podnikání kolem kryptoměn bude dlouhodobě možné. Přehnaná regulace byznysu s bitcoiny a spol. dlouhodobě patří mezi hrozby, které by mohly poslat cenu virtuálních měn dolů. 

Stane se dnes:

  • Německý svaz provozovatelů zásobníků plynu a vodíku INES představí výhled zásobování plynem pro nadcházející zimu na přelomu let 2023 a 2024.
  • Ukrajinská delegace bude jednat v Bukurešti s rumunskou stranou o dovozu obilí a dalších zemědělských výrobků. 
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí zveřejní americký výrobce elektromobilů Tesla nebo banka Morgan Stanley.
  • Premiér Petr Fiala (ODS) končí návštěvu Indonésie a přesune se do Singapuru.